Промена имена Македоније, ајде ако мора

Више од трећине Македонаца нема ништа против да се промени име те државе, уколико се задржи македонски идентитет и језик, показује истраживање јавног мнења обављено у Скопљу. Спор Атине и Скопја око имена главна препрека бржем прикључивању Македоније у ЕУ.

Скопски Национални савет за интеграције објавио истраживање јавног мнења, према коме се 37 одсто грађана те државе слаже са променом имена, уколикосе задржи македонски идентитет и језик.

Негативан одговор на питање, које је гласило: "Да ли се слажете са се прихвати промена имена државе, под условом да се сачува македонски идентитет и језик", дало је 51 одсто испитаника, али се 12 одсто уздржало од одговора.

Истовремено, велика већина грађана Македоније подржала је чланство те државе у ЕУ, са свега десетак одсто противника европских интеграција. Сличну оцену добило је и македонско придруживање НАТО.

Ипак, ново истраживање јавног мнења показује да полако опада утицај владајућег ВМРО-ДПМНЕ, који је добио подршку 19 одсто грађана, односно шест више од главних ривала, Социјал-демократа.

Међу албанским партијама, Демократска унија за интеграције некадашњег команданта герилаца Али Ахметима има подршку седам одсто испитаника, док главни ривал на албанској политичкој сцени Демократска партија Албанаца Мендуха Тачија рачуна на подршку четири одсто бирача.

Највећи проблем за партијске лидере, свакако, представља чињеница да чак 27 одсто, од 1.100 испитаника не гаји претеране симпатије ни према једној опцији.

Број коментара 106

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи