Имунитетом против прозивки

Бивши хрватски премијер Иво Санадер оштро демантовао тврдње да је умешан у аферу око "Хипо Алпе Адрија банке". Санадер планира да активира свој посланички мандат како би имунитетом био заштићен од прозивања за афере, пишу хрватски медији.

Тврдње да је умешан у аферу око "Хипо Алпе Адрија банке", бивши хрватски премијер Иво Санадер оштро је демантовао. Према речима хрватских медија, Санадер планира и да активира свој посланички мандат како би имунитетом био заштићен од прозивања за афере.

Санадер је оптужио за клевету хрватске и аустријске медије, који су га повезали са сумњивим посредовањем у пословању Хипо банке и индиректно најавио и тужбу. Санадер је одбацио "лажне тврдње" да је икада добио провизију или да је та банка финансирала ХДЗ.

Бивши премијер тврди да су новински текстови "злонамерне клевете и лажи које већ неколико пута покушавају да се пласирају у јавности, углавном пре избора" и додаје да је циљ тих текстова да дискретитују и њега и ХДЗ.

"С обзиром на хајку која се против мене и моје породице систематски води већ неко време од стране неких медија, остављам себи за право да предузмем одговарајуће правне мере и кораке", истиче у саопштењу.

Посланички имунитет заштита од наводне проневере

Санадер планира да активира свој посланички мандат и врати се у Сабор, пише недељник "Глобус" истичући да се за тај потез одлучио јер би посланичким имунитетом могао да се одбрани од евентуалних прозивања да је кључни човек у бројним аферама.

Информације о Санадеровом повратку круже и међу посланицима ХДЗ-а, који не сумњају да он има легалну могућност повратка.

Бивши премијер је, по писању "Глобуса", већ почео разговоре са својим најближим страначким сарадницима, међу којима је и председник Сабора Лука Бебић.

Хрватски медији пишу и да Санадер прети актуелној премијерки Јадранки Косор да прекине с истраживањем афера или да одступи.

Према писању медија, Санадеров повратак јасна је порука Косоровој, која се упустила у борбу против корупције у Хрватској, а он сваком акцијом жели да спречи истраге које га повезују с криминалним радњама у градњи путева.

Санадеров повратак у активну политику отежао би положај Јадранке Косор и као премијерке и као шефице ХДЗ-а, а његово политичко реактивирање изазвало би фракцијске борбе и додатно ослабило ХДЗ, оцењују медији.

Косорова, према тим наводима, рачуна на подршку у странци, али и на подршку међународне заједнице, а њени истомишљеници предлажу јој да сазове ванредни сабор ХДЗ-а и да победом учврсти свој статус у странци.

О афери прво писали Аустријанци

Тврдње о Санадеровој умешаности у аферу око Хипо банке прва је објавила аустријска агенција АПА, која се позвала на бившег дугогодишњег председника концерна "Хипо Груп Алпе Адрија" Волфганга Култерера, осуђеног у Аустрији због фалсификовања пословних података.

Култерер је тврдио да је Санадер отворио врата банци у Хрватској, па је при посредовању у кредиту вредном четири милиона немачких марака, као провизију добио 800.000 марака.

У тексту, који су пренели и хрватски медији, не помиње се о ком је кредиту реч, ни када је Санадер добио те паре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи