Грци стежу каиш

Немилосрдне мере грчке владе за излазак из кризе подразумевају замрзавање плата у јавном сектору, забрану запошљавања, смањена социјална давања и порез од 90 одсто на бонусе водећих људи банака. Синдикати позивају на штрајк.

Премијер Грчке Јоргос Папандреу објавио је план за излазак из дубоке економске кризе, каква се не памти деценијама. Мање ће се трошити на одбрану и социјално осигурање, док ће на велике банкарске бонусе бити наметнут висок порез.

Ништа у политичкој каријери Папандреу није могло да га припреми за ово што га је снашло, откако је пре 10 недеља дошао на чело грчке владе.

Задатак му је да одбрани кредибилитет земље на међународном финансијском тржишту и предузме хитне економске реформе. Међу њима су немилосрдне фискалне мере - замрзавање плата у јавном сектору, забрана запошљавања, смањена социјална давања, реформа пензионог система и порез од 90 одсто на бонусе водећих људи банака.

Грчка је најзадуженија земља еврозоне и са дуговима од 300 милијарди долара налази се на ивици банкротства.

"Држава се суочава са ризиком да се утопи у сопствени дуг. Позивам на национално јединство да би се спасли", изјавио је Папандреу.

Папандреу обећава да ће у наредне три године дефицит буџета смањити са тренутних 12,7 одсто на три одсто, колико је дозвољено у еврозони.

Грчки премијер је нагласио да неће спроводити полумере које су усмерене на погрешне проблеме и против људи који нису одговорни за кризу. Додао је да би најлакше било кресати плате и пензије да би се задовољила одређена међународна финансијска елита која мисли да је то извор проблема, али то није случај.

Синдикати позивају на штрајк 

Тешка економска криза окупила је председника, премијера и лидере свих политичких партија. Информисани су о пакету од 30 мера које треба да смање дефицит највећи у Европској унији и искорене корупцију. Предложене реформе нису по вољи опозицији и синдикатима који позивају на генерални штрајк.

"Немојте паничити, Грчка не тоне", поручује земљацима министар финансија. Убеђен је да Грчка неће бити следећи Исланд нити Дубаји.

За владу Јоргоса Папандреуа приоритет је и борба против корупције, јер је земља у којој је највише има у еврозони. Први који се осетио прозваним је заменик министра унутрашњих послова. Поднео је оставку чим су медији објавили да је двојици полицајаца омогућио премештај на друга радна места.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи