Западни Балкан дијалогом до ЕУ

Чланице Америчко-јадранске повеље у Сарајеву усвојили заједничку изјаву о пружању подршке земљама Западног Балкана на путу ка чланству у Европској унији.

Министри иностраних послова држава чланица Америчко-јадранске повеље усвојили у Сарајеву заједничку изјаву у којој је наглашено опредељење за дијалог са циљем пружање подршке земљама Западног Балкана на њиховом путу ка евроатланским интеграцијама.

Државе чланице Америчко-јадранске повеље су БиХ, Хрватска, Албанија, Македонија, Црне Гора и САД, док Србија има статус посматрача.

На састанку, којим је председавала БиХ, разговарало се о регионалној сарадњи у Акционом плану за чланство (МАП) у НАТО, доприносу у ИСАФ мисији у Авганистану, и даљњим активностима Америчко-јадранске повеље.

Састанку, у својству посматрача, присуствовао је помоћник министра спољних послова Србије Зоран Вујић.

Упућена је честитка Црној Гори на пријему позивнице за придруживање НАТО Акционом плану за чланство, док је поновно изражена подршка БиХ и њеним тежњама на путу ка МАП-у и чланству у НАТО савезу.

Охрабрење БиХ

Поздрављен је значајан напредак који је БиХ направила и пружено јој је додатно охрабрење да истраје на путу реформи ка чланству у МАП.

Наглашена је пуна подршка чланству Македоније у НАТО савезу у скорој будућности, чија ће пуна интеграција у Алијанси допринети учвршћивању мира и стабилности у целом региону.

"Посебно је поздрављена најава америчког председника Барака Обаме да ће САД обезбедити додатне трупе и средства за Авганистан, заједно са скоро најављеним доприносом од стране држава чланица Повеље, које дају своје учешће у операцији ИСАФ", пише у саопштењу.

Такође је, подржано писмо намере министара одбране држава чланица Јадранске повеље, укључујући Србију и Словенију, о питању побољшања регионалне сарадње кроз оснивање три регионална центра, као и иницијатива за размену државних службеника између држава чланица Јадранске повеље, са циљем размене знања и побољшања одређених знања и искустава када је у питању процес евроатлантских интеграција.

Председавањем Америчко-јадранском повељом од 1. јануара идуће године од БиХ преузеће Хрватска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи