Хипо Алпе Санадер

Бивши хрватски премијер Иво Санадер добијао "масне" провизије како би отворио врата пословању Хипо Алпе Адрија банци у Хрватској. Новац добијали и Бранимир Главаш и бивши генерал Владимир Загорац. "Све су то клевете", тврди Санадер.

"Бомбастични детаљи о балканским пословима корушке банке", како је аустријски дневник "Ди пресе" насловио текст о мутним пословима Хипо Алпе Адрије у Хрватској и Словенији, садржи низ детаља који су процурели у јавност током преговора аустријске владе и те групације око преузимања посрнулог гиганта.

"Усред борбе за спас Хипо банке испливали су нови детаљи о пословима те банке на Балкану. Уз неразјашњене послове с једним бившим генералом, ради се и о кредиту у чијој је реализацији бивши хрватски премијер Иво Санадер, који је за то, наводно, добио масну провизију. Под знаком питања и улагања у Словенију, односно у хотел Кемпински у Порторожу", пише "Ди пресе".

Санадер, који је претходних дана био необично ангажован у "рату речи" са председником Стјепаном Месићем, одлучно је демантовао наводе аустријског дневника и најавио тужбе против аутора "злонамерних клевета и лажи".

"Реч је о злонамерним клеветама и лажима које се већ неколико пута покушавају пласирати у јавност, углавном пре избора. Таква подметања имају за циљ дискредитовање мене и ХДЗ-а. С обзиром на хајку која се против мене и моје породице организовано проводи већ неко време од стране неких медија, остављам себи за право да предузмем одговарајуће правне мере и кораке", наводи се у Санадеровом саопштењу.

Информације на које се позива бечки дневник добијене су од дугогодишњег члана управе Хипо групе Волфганга Култерера, према чијим је информацијама пут аустријској банци у Хрватску "утабао" управо Санадер, чија је само једна провизија процењена на око 800.000 немачких марака.

Аустријски истражитељи, такође, покушавају да дођу до доказа који би поткрепили тврдње да је Хипо алпе Адрија финансирала кампање Хрватске демократске заједнице, док је странка, заузврат, обезбеђивала противуслуге.

Осим Санадера, "Ди пресе" на води и да је хрватски председнички кандидат, градоначелник Загреба Милан Бандић, такође, за неке услуге добијао новац и повољне кредите, што је Бандић одлучно демантовао.

У подели "плена" од аустријске банке учествовали су, наводно, ипензионисани хрватски генерал Владимир Загорац, који је на име пројеката у Пули, Ровињу, Дубровнику и на Хвару добио чак 260 милиона евра кредита.

"На истоку земље у центру пословања Хипо групе наводно је био Бранимир Главаш, који је у међувремену осуђан као ратни злочинац и побегао у суседну БиХ", пише "Ди пресе".

Истовремено са објављивањем текста у бечком дневнику, аустријска влада је одлучила да преузме Хипо Алпе Адрија групу, спречавајући да се хаос у тој банци прелије на читав банкарски сектор у Аустрији.

У владине преговоре са старим власницима банке се током протеклог викенда укључио и председник Европске централне банке Жан-Клод Трише који је рекао да би распад банке могао изазвати домино ефекат на континенталном финансијском тржишту.

Стари власници ставиће, како је договорено током преговора, банци "Хипо Алпе Адрија" на располагање 1,05 милијарди евра капитала. Од тога ће 825 милиона евра дати Бајерн ЛБ", 200 милиона евра покрајина Корушка, а остатак компанија "Грацер вехселзајтиге".

Аустријска држава уложиће, осим тога, у угрожену банку до 450 милиона евра, а у спасавању те финансијске организације учествују и домаће банке које ће ставити на располагање 500 милиона евра, како би се ограничио ризик, односно повећала ликвидност банке.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи