Тиранија Високих представника

Премијер Републике Српске Додик позвао Србе, Хрвате и Бошњаке да се одупру одлуци Валентина Инцка о продужењу мандата страним судијама и тужиоцима у БиХ, који раде на предметима ратних злочина.

Поводом одлуке Високог међународног представника у БиХ Валентина Инцка, којом се продужава мандат страним судијама и тужиоцима у БиХ, који раде на предметима ратних злочина, премијер РС Милорад Додик позвао Србе, Хрвате и Бошњаке да се одупру "правном насиљу званичника међународних организација". 

"Влада Републике Српске сматра да уплив странаца, какав је Високи представник, треба спречити, и позивам политичке представнике Бошњака, Хрвата, заједно са нама Србима и осталима у БиХ, да елиминишемо тиранију и правно насиље Високих представника и других званичника међународних организација", изјавио је Додик.

Како Додик наводи, реч је о томе да треба да се одбрани дигнитет, суверенитет институција и Устава, и то пре свега БиХ, а онда и Републике Српске.

Додик је најавио да ће, у случају да Високи представник наметне то одлуку, тражити заседање Скупштине Републике Српске, како би одлука била одбачена.

Валентин Инцко је изјавио да ће стране судије и тужиоци остати у одељењу Суда БиХ за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, у функцији саветника и да у овом случају није искористио бонска овлашћења.

Амбасадори Савета за примену мира подржали су одлуке високог представника с тим да је амбасадор Руске Федерације Александар Боцан Харченко додао да је захтевао продужење мандата на једну годину. Међутим, већина је одлучила да ће мандат страним судијама и тужиоцима бити продужен на три године, јавила је Радио-телевизија Републике Српске.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи