Александар јаше ка Скопљу

Израда контроверзне статуе Александра Македонског је завршена и велики војсковођа ће ускоро заузети место на главном градском тргу у Скопљу. Заједно са постољем, споменик ће бити висок равно 22 метра. Македонска влада потрошила пет милиона евра како би додатно разбеснела Грке, сматрају западни дипломати.

Италијанска ливница Маринели из Фиренце завршила је ливење 12 метара високе статуе Александра Македонског на коњу Букефалу, чиме су отворена врата постављању славног војсковође на скопски главни трг, упркос оштром противљењу Атине, али и локалних архитеката, који сматрају да ће тај подухват уништити тај део Скопља.

Статуа ће бити постављена на десет метара високо постоље, па ће цео споменик имати висину од 22 метра.

Тачан датум када ће Александар Македонски ујахати на главни градски трг, међутим, још није познат, јер је председник централне скопске општине Владимир Тодоровић рекао да је за изградњу постоља потребно око шест месеци.

Влада Македоније, у серији пројеката којима се доказује античко порекло Македонаца, у приличној је тајности одлучила да изгради овај споменик, који ће се налазити недалеко од нове зграде Уставног суда Македоније, који ће бити смештен у Партенон уз обалу Вардара.

План за изградњу нове зграде суда, 30 милиона евра вредне реплике античке палате, довео је тамошње архитекте до лудила.

Изградња Партенона на Вардару и статуе славног војсковође само је део "антиквизације" Македоније, која је почела пре неколико година када је скопски аеродром добио име Александар Велики, док је градски стадион добио име његовог оца, Филипа.

Израда ових споменика је веома контроверзна тема у Македонији, како због цене целог посла тако и због чињенице да порекло великог македонског војсковође представља један у низу спорова између Скопља и Атине.

Такве потезе Македоније, Грчка је оценила "контрапродуктивним", нагласивши да влада у Скопљу на тај начин покушава да импресионира домаћу јавност, али, у ствари, додатно компликује преговоре са Атином око имена.

Број коментара 149

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи