Басеску ипак испред Ђоане

Победник другог круга председничких избора у Румунији је актуелни председник Трајан Басеску са освојених 50,43 одсто гласова. Међутим, опозиционе социјалдемократе Мирчеа Ђоане оптужиле власт за превару.

Према званичним резултатима Централне изборне комисије, победник другог круга председничких избора у Румунији је актуелни председник Трајан Басеску, с освојених 50,43 одсто гласова. Његов противник, лидер опозиционе Социјалдемократске партије, Мирча Ђоана, освојио је 49,57 процента.

Најновији резултати добијени су на основу обрађених гласова на 99 одсто бирачких места.

Портпарол Централне изборне комисије Маријан Мухулет изјавио је да је "Трајан Басеску освојио нешто више од пет милиона гласова, а Мирча Ђоана скоро пет милиона". "Басеску је дакле, за длаку победио", додао је Мухулет.

Међутим, Социјалдемократска партија Мирчеа Ђоане саопштила је да има доказе да су на појединим бирачким местима на изборима у недељу уочене преваре и да ће покушати да оспори резултате према којима је актуелни председник Басеску победио.

"Имамо доказе превара", рекао је потпредседник странке Ливију Драгнеа.

И Басеску и Ђоана синоћ су прогласили победу после затварања биралишта.

Поједине агенције за испитивање јавног мњења су тада објавиле да је некадашњи румунски амбасадор у Вашингтону и шеф дипломатије Ђоана, у благом вођству. Ђоана је одмах прогласио победу.

"Ово је предивна ноћ за демократију у Румунији, ово је победа за коју смо радили", изјавио је синоћ председнички кандидат Мирча Ђоана.

Актуелни председник Трајан Басеску, такође је прогласио победу. "Победио сам захваљујући румунском народу. Пет милиона Румуна показало је своју оријентацију ка модернизацији земље", рекао је Басеску.

Мирча Ђоана није се огласио да призна пораз. Аналитичари су пре избора њему давали веће шансе за победу, будући да уз себе има читаву румунску опозицију, заговара социјалну политику и помоћ најсиромашнијима.

Супротно томе, актуелни председник Басеску најавио је масовна отпуштања у оквиру реформи које захтева Међународни монетарни фонд. Њихово спровођење од пресудног је значаја за другу најсиромашнију државу унутар европског блока.

Румунија пролази кроз највећу економску и политичку кризу у последњих 20 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи