Нереди у Грчкој

Најмање пет особа повређено у центру Атине у сукобима полиције и демонстраната који су се окупили на годишњицу убиства тинејџера. Нереда је било и у Солуну, где је 20 људи приведено.

Грчка полиција и демонстранти сукобили су се током протеста којим је обележена прва годишњица несреће у којој је полиција убила једног тинејџера.

У Атини је више хиљада људи маршом обeлежило годишњицу смрти 15-годишњег Александроса Григоропулоса, после чега су широм Грчке избиле двонедељне насилне демонстранције.

Демонстранти су Атини напали полицајце каменицама, док је полиција узвратила сузавцем.

Учесници данашњег протеста разбили су прозоре неких банака, превртали канте са ђубретом и бацали камење на полицију.

Власти су саопштиле да је 160 људи приведено због кршења јавног реда, а најмање пет демонстраната повређено је у сукобима.

Маскирани демонстранти провалили су на Атински универзитет и спустили грчку заставу заменивши је црвено-црним анархистичким симболом.

Насиље је избило и у Солуну, где су демонстранти на полицију бацали молотовљеве коктеле, запалили неколико аутомобила и разбили неколико излога.

У Солуну је приведено најмање 20 особа. Више од 6.000 полицајаца распоређено је у широј околини Атине како би се спречиле насилне демонстрације.

У Грчкој су уочи данашње комеморације порасле тензије, а забележен је и долазак екстремно левичарских и анархистичких група из других европских земаља.

У Ексархији, делу Атине где је пре тачно годину дана полицајац убио 15-годишњег Александроса Григоропулоса, увече ће бити одржана комеморација.

Демонстранти у центру Атине развили су транспарент са натписом: "Сећајте се, сећајте 6. децембра", док су неки од њих узвикивали: "Полицајци, свиње, убице".

Полиција у приправности

Нова грчка социјалистичка влада распоредила је на улицама Атине више од 6.000 полицајаца да би спречила евенталне немире, које су прошле године погодиле престоницу и друге градове, причинивши штету од више милиона евра.

Дан пред годишњицу убиства тинејџера, полиција је ухапсила 75 особа, међу којима петоро Италијана и једног Шпанца.

Ухапшени су гађали полицију каменицама и уништавали аутомобиле у центру Атине.

Полиција наводи да је, уочи годишњице убиства младића, у Грчку допутовала група од око 150 анархиста из Италије, Француске и других европских земаља.

Мајка убијеног дечака позвала је на мирно обележавање годишњице, а полицију је замолила да се држи на одстојању током помена, навела је британска медијска кућа Би-Би-Си.

Влада премијера Јоргоса Папандреуа упозорила је да неће бити толерисан било какав покушај насиља.

Упркос томе, у Атини су се појавили плакати на којима пише: "Нећемо заборавити, нећемо опростити."

Премијер Папандреу рекао је да је овај викенд од кључног значаја за нацију, а и за његову социјалистичку владу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи