Главашево ругање Хрватској

Доношење једне важне парламентарне одлуке завршено "спрдачином и са Сабором и с Хрватском", пише загребачки "Вечерњи лист". "Спрдачину" замесио одбегли генерал Главаш, који се спрема на политичку каријеру у БиХ.

Бранимир Главаш је са двојицом посланика из његове партије поднео шездесетак од укупно 70 амандмана на Предлог државног буџета Хрватске. То је и разлог што се име одбеглог генерала Главаша јуче (пре)често чуло у Сабору.

Било је жалосно слушати како неко из Босне предлаже амандмане које је министар финансија Шукер углавном одбијао. "Тако је доношење једне важне одлуке завршило спрдачином и са Сабором и с Хрватском", пише загребачки "Вечерњи лист".

Лист констатује да Главаш "нема право своју схизофреничну ситуацију, своју расцепљеност између Босне и Хрватске, између слободе у једној и затвора у другој држави, преносити на Хрватску".

"Главаш може бити невин кад је реч о оптужбама за ратни злочин, али Главаш није невин кад је реч о политичкој позадини његовог судског случаја. Зато би било поштеније да не настоји да из иностранства буде било какво политичко мерило за Хрватску", закључује "Вечерњи лист".

Главаш се враћа политици, али у БиХ

Главаш се, иначе, враћа на политичку сцену, и то у БиХ, јавља "Дневни лист", гласило мостарских Хрвата.

"Осећам се као слободан и равноправан држављанин моје државе БиХ, која даје широке могућности за моје јавно и политичко деловање у овим околностима", рекао је том листу Главаш.

Жупанијски суд у Загребу прошле седмице написао је образложење пресуде Бранимиру Главашу, Ивици Крњаку, Гордани Гетош-Магдић и осталима за ратне злочине у Осијеку 1991, а адвокати окривљених имају 15 дана за подношење жалбе.

Један је од Главашевих адвоката Анте Мадунић каже да ће пресуду оборити на Врховном суду, јер је чињенично стање "сасвим погрешно установљено" на суду који "није веровао изјавама двадесетак сведока, врло угледних особа".

Бранимир Главаш (53) има чин генералмајора и у рату је био један од кључних официра Хрватске војске, а после рата је имао важну улогу у ХДЗ-у све до 2006, када је због сукоба с њеним тадашњим шефом Ивом Санадером изашао из владајуће странке и основао властиту Хрватски демократски савез Славоније и Барање.

Ове године, међутим, Жупанијски суд у Загребу га је, због мучења и убијања Срба у Осијеку за време рата, осудио на десет година затвора, али је он побегао у Босну и Херцеговину, чије држављанство такође има.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи