Стајнберг: Одговорност на лидерима БиХ

САД и ЕУ забринуте ситуацијом у БиХ, изјавио заменик америчког државног секретара Џејмс Стајнберг. На политичким лидерима у Босни и Херцеговини да доносе одлуке које ће показати НАТО и Европској унији да је БиХ спремна да постане пуноправна чланица ових институција.

Заменик америчког државног секретара Џејмс Стајнберг изјавио је у Сарајеву да је на политичким лидерима у Босни и Херцеговини да доносе одлуке које ће показати НАТО и Европској унији да је БиХ спремна да постане пуноправна чланица ових институција.

Заменик државног секретара Стајнберг је, како преносе сарајевски медији, поручио да су Сједињене Америчке Државе и ЕУ забринуте ситуацијом у БиХ и спремношћу те државе да у потпуности суделује у процесу европских и евроатланских интеграција, док друге земље региона бележе значајан напредак на том плану.

Стајнберг је синоћ заједно с државним секретаром у Министарству спољних послова Шведске Ларсом Валундом обавио разговоре са лидерима седам политичких странака укључених у тзв. "бутмирски процес".

Говорећи о детаљима тих разговора, Стајнберг каже да је заједно са шведским колегом поручио лидерима БиХ да чланство у ЕУ и НАТО није право, него нешто што захтева од земаља да удовоље условима и покажу да могу допринети овим двема институцијама, како би добили и одређене користи од тога.

Неки лидери превише фокусирани на наредне изборе

Стајнберг је казао да лидери напредак морају постићи што је могуће пре, с обзиром на то да је 2010. изборна година у БиХ.

"Након синоћњих разговора сам схватио да неки од ваших лидера то схватају и да су спремни да се ангажују. Имају различите ставове, али схватају важност ангажмана да покушају наћи заједничко тло. Неки други су више фокусирани на наредне изборе и мислим да су то изазови који стоје пред нама", рекао је Стајнберг.

Казао је да је спреман да се поново врати у БиХ, истичући да САД и ЕУ, без обзира на то што није постигнут напредак, неће одустати од овог процеса.

Одговорност је искључиво на лидерима у БиХ, а међународна заједница је спремна да пружи помоћ, поручио је Стајнберг.

Рекао је да за постизање напретка нема одређеног рока и да лидери морају показати међународној заједници да су способни да иду даље, али је "питање да ли у наредним седмицама могу то урадити".

Стајнберг је закључио да "САД и ЕУ једва чекају да БиХ прође кроз отворена врата ка чланству у ЕУ и НАТО, али да су то врата кроз која морају проћи лидери у БиХ" јер то за њих неће учинити међународна заједница.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи