Атина и Скопље и даље без решења

Грчка ће блокирати приступне преговоре Македоније са ЕУ ако не буде решен спор око имена. Македонија се нада да ће обе земље имати времена да преиспитају своје ставове пре састанка ЕУ.

Нова грчка социјалистичка влада саопштила је да ће блокирати приступне преговоре Македоније са Европском унијом ако не буде решен спор између те две земље око имена.

Вршилац дужности шефа грчке дипломатије Димитрис Друцас рекао је да је "незамисливо" да на састанку Савета министара Европске уније 7. децембра почну преговори Македоније о чланству у Унији ако се то питање дотле не реши.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо позвао је Македонију и Грчку да реше спор око имена те бивше југословенске републике који би могао да угрози њене напоре да уђе у Унију.

"Убеђен сам да постоји реална могућност да се превазиђе то питање, будући да за то постоји спремност обе стране", изјавио је Барозо новинарима после сусрета у Бриселу с македонским премијером Николом Груевским.

Македонски министар иностраних послова Антонио Милошоски, који je у Атини присуствoвао међународној безбедносној конференцији, изразио је наду да ће обе земље имати времена да "преиспитају своје ставове" пре састанка ЕУ.

Грчка оспорава име "Република Македонија" зато што сматра да се тиме краде њена историја и да тиме Скопље изражава територијалне претензије на њену северну покрајину Македонију. Она је већ због тог спора спречила приступ Македоније НАТО-у.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи