Додик и Стајнберг без условљавања

Разговор са замеником државног секретара САД Џејмсом Стајнбергом је био врло конструктиван и јасно је видљиво да Америка жели да помогне БиХ, изјавио Милорад Додик. Стајнберг у Сарајеву, са политичким лидерима БиХ, разговара о предлогу модификованих решења из "бутмирског пакета".

Премијер Републике Српске Милорад Додик је изјавио да је са замеником државног секретара САД Џејмсом Стајнбергом имао у Сарајеву врло конструктиван разговор, из којег је јасно видљиво да Америка жели да помогне БиХ.

"Није било никаквог притиска, нити условљавања 'узми или остави'. Разговор је био веома релаксирајући", рекао је Додик, додајући да је основно питање било решавање политичке пат-позиције у којој се БиХ тренутно налази.

"Стајнберг је јасно рекао да свака одлука мора доћи од људи у БиХ и да Америка ништа неће наметати", рекао је Додик и додао да није било никаквих притисака, нити покушаја наметања било каквог решења.

Премијер РС је потврдио је да је током разговора било речи о актуелним питањима у БиХ у вези останка високог представника, безвизног режима па до евентуално могућих уставних промена.

"О свему томе је јасан став Стајнберга да свака одлука мора да буде плод договора домаћих политичких лидера", рекао је Додик, наводећи да је америчком дипломати пренео неке ставове СНСД и РС у вези решавања тих питања.

Додик је и овом приликом истакао да је Дејтонски споразум најбоље компромисно решење за БиХ.

После Додика, на састанак са Стајнбергом и државним секретаром шведског Министарства иностраних послова Ларсом Валундом стигао је лидер Странке за БиХ Харис Силајџић.

Амерички дипломата ће у одвојеним сусретима разговарати и са осталим страначким лидерима из Федерације БиХ Сулејманом Тихићем, Златком Лагумџијом, Драганом Човићем и Божом Љубићем, као и са Младеном Иванићем из РС.

Стајнберг спашава бутмирски процес

Заменик америчког државног секретара Џејмс Стајнберг допутовао је у Сарајево, како би са политичким лидерима Републике Српске и Федерације БиХ размотрио недавни предлог модификованих решења из "бутмирског пакета" промена устава БиХ.

Према писању босанских медија, реч је о једном од последњих покушаја да се постигне било какав договор о уставним променама или испуњавању услова за затварање Канцеларије високог представника (ОХР).

Премијер Републике Српске Милорад Додик, пре разговора, је изјавио да неће пристати на евентуалну понуду по принципу "узми или остави", када је реч о промени Устава БиХ.

"Ако буде понуда 'узми или остави', ја остављам", рекао је Додик, наводећи да ће то бити билатерални, а не пленарни састанак са америчким дипломатом. Премијер РС је навео да је његов став у вези са уставним променама познат од раније и да то треба да буде договор домаћих лидера а не да о томе главну реч воде странци.

"Без споразума са РС нема уставних промена", истакао је премијер, додајући да је спреман да јача институционални капацитет РС, у складу с државним уставом и нагласио да они који желе промене врше снажан притисак у жељи да "имагинарану причу која се зове пут у ЕУ", искористе као "довољну шаргарепу да би неко пристао да трајно укине своју аутономију, а то је РС и то се неће десити".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи