Досијеи УДБЕ незанимљиви Хрватима

Иако је УДБА од 1945. до 1990. године пратила најмање 66.870 грађана Хрватске, већина Хрвата не жели да прегледа свој досије. Свега 600 њих је покушало да открије да ли их је пријатељ, рођак или брачни друг "цинкарио" неком агенту, пише "Вечерњи лист".

Државна безбедност бивше Југославије је од 1945. до 1990. године пратила најмање 66.870 грађана Хрватске, њихови досијеи сада су архивирани у Загребу, али је свега 600 њих погледало свој досије, пише загребачки "Вечерњи лист"

Сваки грађанин, ако испуни не баш претерано компликовану процедуру, може да погледа свој досије, али и сада, када је то могуће, Хрвати углавном не желе да у досијеима открију да ли их је пријатељ, рођак или брачни друг (не)свесно "цинкарио" неком агенту УДБЕ, пише лист.

По свој прилици, једино се тако може тумачити податак да је до сада само 1.380 грађана затражило увид у "папире" које је о њима "пунила" некадашња УДБА.

Чини се да су се многи од ретких знатижељника мало преценили, јер око половина њих уопште није имала досије, што значи да нису били занимљиви УДБИ, констатује лист.

Једна од могућности је да се налазе у Министарству унутрашњих послова Хрватске или да су још пре двадесетак година завршили у Београду, што је ипак мало мање вероватно.

Кад се све сабере, добије се бројка од 600 грађана Хрватске који су видели своја досијеа, а то је занемарљиво у односу на остале бивше комунистичке земље, где грађани хрле да би видели шта су тајне службе писале о њима, преноси "Вечерњи лист".

"Неки људи су били јако изненађени када су видели свој досије", изјавила је Сњежана Ивановић, начелница Одељења за заштиту и обраду архивског градива у Хрватском државном архиву.

Од кутија у којима се у Хрватском државном архиву чувају тајни подаци, које је "војска" агената УДБЕ и "спољних сарадника" марљиво сакупљала 45 година, могао би да се направи зид дугачак 300 метара, а у њима се налази око 1,5 милион страна обавештајног материјала и више од 50.000 фотографија, илуструје лист.

Шифрована имена

Док бивши источни Немци, Румуни и Чеси могу да виде свој досије и имена агената који су га стварали, у хрватском случају то није могуће, јер их нема.

"У досијеима се могу видети шифрована имена али се не зна ко стоји иза њих. Могу се видети кодна имена као што су Миле, Боро, Стево. Помиње се и извесна Босиљка, али то не значи да је агент била жена", објаснила је Ивановићева.

Она је додала да се огромна већина досијеа бавила мушкарцима, а тајну полицију је занимало све што "праћени објект" ради.

Занимљиво је да су агенти врло често писали да је праћена особа у интимним односима са неким, што би могло значити да је била у љубавним односима, па чак и да је хомосексуалац, јер је врло често било речи о мушкарцима, пише загребачки лист.

Иако је реч о великом броју досијеа, чини се да то није целокупан "асортиман" делатности УДБЕ, јер је могуће да неки од њих још увек нису пребачени у државни архив.

Док се у архиву налазе досијеи Фрање Туђмана, Дражена Будише и Марка Веселице, занимљиво је да нема досијеа садашњег председника Стјепана Месића, иако је сасвим извесно да га је УДБА направила али да га тренутно "на сигурном месту" вероватно "чува" хрватска обавештајна служба, закључује лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи