Банкари са имунитетом

Службенике Европске банке у Загребу, од било какве криминалистичке истраге штити имунитет на нивоу дипломатског, добијен од хрватске Владе. Преседан избио на видело када се директор једног сектора банке у истрази афере "аутобус" позвао на имунитет.

Директор једног од сектора Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Загребу Давор Инђић одазвао се на разговор Управи за организовани криминал (УСКОК), али је одмах пуштен, јер се позвао на - дипломатски имунитет.

Медији сазнају да је хрватска Влада 1993. године са ЕБРД потписала споразум који службеницима те банке гарантује имунитет, што значи да их државни органи не смеју ни испитивати, ни казнено гонити.

Преседан да нека влада да дипломатски имунитет службеницима банке, пише национал.ком, обелодањен је у истрази УСКОК-а поводом афере "аутобус", неуспеле куповине 46 аутобуса, вредних 13 милиона евра.

На челу афере је бивши градоначелник Велике Горице Тонино Пицула, који је, сумња УСКОК, крив за злоупотребу положаја и склапање штетног уговора са Загребачким холдингом и ЕБРД-ом.

Према инкримисаном уговору, Велика Горица је дужна у случају судског спора с ЕБРД-ом да подмири све трошкове обе стране, без обзира на судски исход.

У случају финанскијских проблема у исплати кредита, поверилац може да заплени градску имовину Велике Горице, рачунајући и вртиће, школе и путеве.

Контроверзни градоначелник Пицула је, осим тога, прихватио да ЕБРД одлучује који ће адвокат у евентуалном спору заступати Велику Горицу и притом се одрекао могућности приговора на било какво судско решење, прихватајући и да ће град променти сваки свој службени акт, ако то буде било потребно.

Круна целе приче је да је градоначелник уговор потписао без сагласности Градског већа, што он у истрази и не демантује, али упозорава, пише загребачки "Јутарњи лист", да је за уговор знало Министраство финансија Хрватске.

У позадини целе афере дошло је до спора између Министарства иностраних послова и Министарства правосуђа Хрватске, због имунитета који имају чиновници ЕБРД.

У свему је остало нејасно вреди ли имунитет само за стране службенике ЕБРД-а, или и за хрватске држављане, поручују из министарства иностраних послова, док из министарства правосуђа тврде како то питање није под ингеренцијом Државног тужилаштва Хрватске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи