Турска вратила петорицу македонских припадника ИД

Пет држављана Македоније, осумњичених да су припадници Исламске државе, који су притворени у Турској, враћени су данас у Македонију, изјавио је македонски министар унутрашњих послова Митко Чавков.

Митко Чавков је рекао да је против њих поднета кривична пријава због постојања основане сумње у вези са кривичним делом "учествовање у страној војсци, полицији, паравојној или параполицијској формацији", пренела је ТВ Телма.

Чавков је на конференцији за новинаре рекао да су у синхронизованој операцији македонске и турске полиције 12. августа приведена три мушкарца из Куманова и двојица из Скопља, преноси МИА.

"У покушају да побегну, двојица осумњичених су озбиљно рањени. Пошто су ухапшени, пребачени су у притворни центар за странце у Истанбулу", додао је Чавков.

"Колико досад знамо, те мушкарце - старе од 18 до 24 године - раније су организовали македонски џихадисти који су били у Сирији. Осумњичени су отишли у Турску да би се придружили јединицама муџахедина у Сирији", рекао је министар.

Како је навео, осумњичени су у својим родним местима ишли на предавања радикалних имама који су раније били хапшени због индоктринације и радикализације.

"МУП наставља да предузима даље мере на прикупљању доказа против других људи укључених у индоктринацију, охрабривање и пружање логистике за слање добровољаца у Сирију и Ирак да би се прикључили јединицама муџахедина", рекао је Чавков.

Он је додао да су до сада најмање 23 македонска држављанина погинула у Сирији и Ираку, а да се скоро 50 њих још тамо бори.

Према његовим речима, у току је кривична процедура за 23 македонска држављанина. "Те бројке нису коначне", истакао је Чавков.

Он је, такође, рекао да је у Тирани 14. августа ухапшен један македонски држављанин за којим је издата међународна потерница због умешаности у регрутовање бораца за Сирију и Ирак, као и да власти у Скопљу чекају његову екстрадицију. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи