Истарски демократски сабор осудио инциденте у Книну

Председник Истарског демократског сабора Борис Милетић најоштрије је осудио инциденте који су пратили обележавање 21. годишњице акције "Олуја", јавила је агенција Хина.

"Даном победе и домовинске захвалности славимо једну од најчаснијих победа нашег народа. Уместо да будемо велики у слављу, ми гледамо призоре којих се сваки пристојан човек мора срамити", рекао је Милетић.

Група од четрдесетак мушкараца обучених у црне мајице накратко је у петак блокирала главну улицу у Книну певајући усташке песме и узвикујућу усташки поздрав.

Касније је хрватска полиција привела две особе осумњичене да су запалиле заставу Србије у Книну.

Милетић је поражавајућом назвао "чињеницу" да нико од државних званичника није реаговао на "неприхватљиво истицање усташких симбола и скандирање усташких поклича" на концерту Марка Перковића Томпсона који је преносила ХРТ.

"У земљи која се последњих годину дана суочава с ерупцијом националистичког екстремизма, усташтво као да постаје легитиман политички став", рекао је Милетић.

"То је изузетно лоше, срамотно и опасно. Сигуран сам да грађани Хрватске знају јако добро да разликују домољубне вредности од нетрпељивости према суграђанима других вера и нација. Због тога овим путем желим изразити и своје чуђење чињеницом што нико од државних званичника није реаговао на те срамотне испаде и поручујем да ИДС неће дозволити да такво понашање прећутно постане део прихватљивог јавног дискурса", додао је Милетић.

Према његовим речима, у "модерној европској земљи каква је Хрватска" не би требало да има "места за говор мржње и паљење туђих застава".

Министарство спољних послова Србије је у петак упутило протестну ноту Амбасади Хрватске у Београду због паљења заставе Републике Србије и констатовало да је тај вандалски чин "недостојан и нецивилизацијски гест", који заслужује најоштрију осуду и кажњавање починилаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
31° C

Коментари

Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Браво
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Respekt za napisani tekst.Bravo.
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару