Грабар Китаровић: Хрватска створена победом и вољом хрватског народа

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић је са свечаног обележавања 21. годишњице војно-полицијске акције "Олуја" поручила да је Хрватска створена победом хрватског народа и његовом вољом израженом на референдуму 1991. Војну операцију "Олуја" назвала је "бриљантном и етички чистом".

Добар део обраћања на свечаности у Книну Колинда Грабар Китаровић је посветила односима Србије и Хрватске. Ипак, на самом почетку се обратила, како је рекла, "онима који Хрватску називају случајном државом, а који су ових дана ишли и корак даље и рекли да ју је створила злочиначка 'удбашка структура'".

"Модерна хрватска држава створена је вољом хрватског народа и вољом израженом на референдумом 1990. и величанственом победом хрватских бранитеља у 'Олуји' коју овде данас славимо", навела је председница Хрватске.

Истакавши да је годишњица "Олује" Дан победе, слободе и мира за Хрватску, Грабар Китаровић је рекла да се све то морало извојевати у рату, бранећи земљу од "унитаристичког југословенства и четништва, који су починили страшна зла широм Хрватске и БиХ".

"Желим и овом приликом рећи да поштујемо сваку жртву, јер сваки живот је једнако вредан, али се исто тако мора знати да је 'Олуја' била политички оправдана, етички чиста, војнички бриљантно изведена ослободилачка и часна победа за правилан циљ", рекла је Грабар Китаровић.

Уз посебан пијетет исказан првом председнику и поглавнику Фрањи Туђману, Грабар Китаровић је рекла да је Хрватска "Олујом" доказала своју одлучност да буде слободна држава, али и способност да буде суверена.

Указујући на, како је рекла, огромне бенефите од "Олује", истакла је да је та акција имала и велико међународно значење, "јер је спречила геноцид какав су у Сребреници учиниле снаге ВРС".

Навела је и да хрватски народ не заборавља да су у ослобађању земље учествовали и бројни Срби, који су Хрватску видели као своју домовину.

"Улазак Србије у Европску унију интерес је и Хрватске и Србије. Желимо да верујемо да смо напорима у протеклим месецима направили помак у међународним односима", рекла је Грабар Китаровић и обећала подршку Србији за улазак у ЕУ.

"Олуја" је, навела је, и порука колико је важно имати добру и добро опремљену војску иако Хрватска није угрожена као чланица НАТО-а, јер може рачунати на солидарност. Ипак, истакла је да Хрватска мора бити спремна за "свако могуће угрожавање и одбрану" и најавила модернизацију војске.

Хрватска председница је, како преноси Вечерњи лист, навела и да је уверена да ће међу хрватским држављанима српске националности с временом сазревати свест "да их је управо 'Олуја' растеретила стега великосрпских пројеката".

Хрватски министар спољних послова Миро Ковач истакао је да је војна операција "Олуја" величанствена победа хрватског народа и шанса да се напокон крене у стварање боље будућности. Лидер ХДЗ-а Андреј Пленковић поручио је да је изузетно важно да се младима у Хрватској кроз образовни систем пренесу "кључне вредности домовинског рата".

Иначе, у присуству хрватског државног врха и ове године у Книну је свечано обележена годишњица војно-полицијске акције "Олуја", коју Хрвати славе као Дан победе и домовинске захвалност и Дан бранитеља. Свечаност је почела подизањем шаховнице на тврђави у Книну.

Том приликом речено је да је у "Олуји" учествовало око 200.000 хрватских војника, те да је за 84 сата ослобођено више од 10.000 квадратних километара, а протерано је више од 200.000 Срба, јавио је извештач Танјуга са лица места.

Пред почетак централне прославе центром Книна продефиловали су војни оркестар и бајкерске групе из целе Хрватске. Прославу су употпунили налети војних авиона, испаљивање почасних плотуна, а наступила је и акробатска група "Крила Олује". Након мисе у Цркви Госпе великог хрватског крсног завета славље се наставља културно-спортским манифестацијама.

За вечерас је предвиђено одржавање концерта "Побједа за хероје", на којем ће наступати певач националистичких песама које величају усташтво и фашизам Марко Перковић Томпсон. Концерт Томпсона ће преносити хрватски јавни сервис, а новац прикупљен на тој манифестацији биће уложен у обнову Водоторња у Вуковару. На крају свечаности биће уприличен ватромет.

У Книну је присутан велики број припадника полиције и војске, али и велики број грађана.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије