Читај ми!

Натпис "геноцидаши" на згради поред Амбасаде Србије у Сарајеву

На згради поред Амбасаде Србије у Сарајеву освануо је графит "геноцидаши". Претходно су се на амбасадама Словачке и Мађарске у Сарајеву појавили графити са бројем 8.372, којег бошњачки политичари приказују као наводни број страдалих у Сребеници 1995. године, јавља РТРС. Амбасада Србије најстроже осудила исписивање графита.

Непознате особе су исписали увредљив натпис на Амбасади Србије у Сарајеву – "геноцидаши".

Пре тога је на амбасадама Словачке и Мађарске исписан број 8.372. РТРС наводи да су графити исписани јер је Мађарска у Генералној скупштини УН гласала против резолуције о Сребреници, док је Словачка је била уздржана.

Амбасада Републике Србије у Босни и Херцеговини саопштила је да најстроже осуђује исписивање непримереног графита на згради поред наше амбасаде у Сарајеву.

Позивају надлежне органе БиХ да, у најкраћем року, предузму мере из својих надлежности, како би се починиоци овог дела што пре идентификовали и привели правди.

Такође, Амбасада Републике Србије у БиХ позвала је представнике институција у БиХ да се јавно ограде од оваквих етнички и национално мотивисаних дела. 

"Међусобно уважавање сва три конститутивна народа која живе у БиХ, али и држава у региону, основни је предуслов мира и стабилности. Узимајући у обзир да су на мети вандала данас у Сарајеву и амбасаде Словачке и Мађарске, желимо да верујемо да је овакво распиривање мржње само изоловани случај, изведен од стране појединаца", наводи се у саопштењу.

Истиче се и да ће Србија наставити да буде конструктиван партнер државама у окружењу и увек  се залагати за бољу будућност свих грађана, без обзира на националну, етничку и верску припадност.

Генерална скупштина УН у Њујорку усвојила је у мају резолуцију о Сребреници са 84 гласа "за". Деветнаест држава је било против, а уздржано 68. 

субота, 22. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије