Глобус: Хрватска гради нови војни брод

У просторијама "Бродосплита" Хрватска гради војни брод, први од 1996. године. Осим топом, брод ће бити наоружан са две ручне машинке 12,7 милиметара и четири ручна преносна противваздушна ракетна система. Министарство одбране Хрватске наручило је укупно пет бродова. Брод ће бити тежак 200 тона, с посадом од 17 људи.

Власник и председник Управе "Бродосплита" Томислав Дебељак каж да ће изградити најбољи војни брод на свету у овој класи, преноси Јутарњи писање Глобуса.

"У овом тренутку широм света потражња је за више од 2.000 оваквих бродова, а ми ћемо са овим бродом освојити светско тржиште", каже Дебељак.

У просторијама "Бродосплита" некада су се градили војни бродови за ЈНА и Хрватску Ратни моранарицу, а ту је направљена  и подморница "Велебит".

Данас се у том истом простору гради обални патролни чамац за Хрватску ратну морнарицу.

Министарство одбране Хрватске наручило је укупно пет бродова, а у овом тренутку на везу је прототип, односно нулта серија брода.

Ово је први војни брод који Хрватска гради после 1996. године.

Обални патролни чамац користиће се за подршку острвском становништву те учествовање у акцијама трагања и спашавања.

У брод се уграђује челик дебљине четири до шест милиметара. Технолошка је обрада тежа, али ће зато брод бити лакши и оперативнији. Укупно ће на сваки брод бити уграђено од 67 до 70 тона челика те седам до осам тона алуминијума. Брод ће бити тежак 200 тона.

Брод није пројектован за велика мора. У пуној брзини од Сплита до Виса требаће му око један сат.

Томислав Дебељак наглашава како је "Бродосплит" у репројектовању уложио око 1,5 милион евра, а уз набројане и још неке модификације укупно четири милиона евра сопствених средстава.

"То је наше улагање у развој брода како би он на крају био најбољи", наглашава Дебељак.

Постоље за аутоматски топ пречника 30 милиметара већ је постављено. Осим топом, брод ће бити наоружан са две ручне машинке 12,7 милиметара и четири ручна преносна противваздушна ракетна система. Власник бродоградилишта као квалитет брода истиче оптимизацију потрошње горива.

Капацитет брода је 17 људи, а моћи ће пловити, без додатног сипања горива десет дана. Биће опремљен и десалинизаторима за филтрирање морске воде у пијаћу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије