Јосиповић: Многи критичари Удбе и сами били удбаши

Иако очекивана пресуда на доживотни затвор двојици бивших обавештајаца Јосипу Перковићу и Здравку Мустачу, изречена у Вишем суду у Минхену, и данас је тема хрватских медија, а бивши председник Иво Јосиповић каже да неселективно откривање свих сарадника некадашње Удбе "не би развеселило ни леве, ни десне, ни цркву, ни културњаке ни многе друге структуре".

Јосиповић, наиме, верује да су многи данашњи жестоки критичари Југославије и Удбе заправо и сами били удбаши.

Бивши хрватски председник ставља једнакост између Перковића и Мустача с једне те емигранта Мире Барешића с друге стране, али подсећа и да "осуђени убица из Немачке" Боже Вукушић данас ради у Хрватском сабору и представља, како је рекао, морални ауторитет.

"Пресуда је неправоснажна и став о томе јесу ли Перковић и Мустач заиста убице моћи ћемо да заузмемо након завршетка жалбеног поступка. Али, независно од тога за жаљење је да наша држава није нашла снаге и могућности да се поступак спроведе у Хрватској", рекао је Јосиповић за т-портал.

Према његовим речима, убиства попут Ђурековићевог треба расветлити због успомена према жртвама, а и ради постављања чврстих стандарда о томе шта тајне службе и политика никада не смеју да раде.

Убиства из политичких разлога, каже бивши хрватски председник, или због обавештајних обрачуна најдрастичнији су облик злоупорабе политичке моћи и треба их санкционисати, без обзира из којих кругова долазе.

Јосиповић, који је по образовању правник, каже да ће поступак из Немачке бити пре свега поука да се предмети морају решавати у Хрватској - али не само злочини почињени у име бивше државе, него и из времена савремене Хрватске.

"Треба напустити двоструке стандарде и не можемо себи допустити да се о једном те истом случају просуђује зависно о политичкој оријентацији окривљеног и да лична кривична одговорност постане предмет политичких препуцавања", навео је Јосиповић.

Додао је да би још мање требало допустити да, ако су Перковић и Мустач заиста криви, с једне стране имамо оправдано морално и политичко осуђивање њиховог чина, а с друге стране човеку који је осуђен због убиства амбасадора Владимира Роловића и био је у неким другим потпуно неприхватљивим активностима - подиже се споменик као националном хероју.

Перковић је, казао је Јосиповић. за независност и слободу Хрватске учинио кудикамо више него Барешић, иако, наравно, никакве заслуге не могу оправдати евентуални злочин, тумачи Јосиповић.

Т-портал примећује да бившег председника посебно "жуља" случај емигранта Боже Вукушића, такође осуђеног на доживотни затвор у Немачкој због убиства с политичком позадином.

Јосиповић за њега каже да је из затвора отпуштен под нејасним околностима и потом запослен у Хрватском сабору где барата 'ултраосетљивом документацијом'.

Упитан треба ли да се боје структуре из бивше Југославије или "младе Хрватске" ако пресуда против Перковића и Мустача постане правоснажна, а њих двојица одлуче да "пропевају о начину рада Удбе, Јосиповић каже да око злочина не сме бити компромиса, али да би откривање свих сарадника ове службе сигурно силно изненадило јавност.

"Могло би се догодити да се интензивирају приче о сарадницима, да се открију нова имена и да се повежу кодни називи с именима особа. Ако би се ишло неселективно, било би изненађења, али и реакције. Говориће се и о злочинима из емигрантских, проусташких кругова па то не би развеселило ни леве, ни десне, ни цркву, ни културњаке ни многе друге структуре јер би у њиховим редовима били проказани некадашњи сарадници Удбе и Коса", рекао је Јосиповић.

Уверен је да би јавност видела да су неки данас посебно жестоки критичари бивше државе и удбаша заправо и сами били удбаши.

"А други је проблем што се због политичког подметања за сарадништво с Удбом често оптужују људи који то нису били. Отварање хајке и лова на вештице не би допринело стабилности друштва", закључио је Јосиповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије