Сплит, притвор за Панчевца ухапшеног због ратног злочина

Жупанијско државно тужилаштво у Сплиту одредило једномесечни притвор Србину Младену Граовцу (52), који је ухапшен на светог Илију, 2. августа, у селу Смиљчићу код Бенковца.

Граовцу је, како је саопштио "Веритас", одређен притвор под сумњом да је починио ратни злочин над цивилним становништвом у току деведесетих прошлог века на подручју Северне Далмације.

У саопштењу "Веритаса" се наводи да се Младеново име није налазило на списку Државног тужилаштва на дан 31. марта 2013. на коме је тада било 1.577 имена, па га је то охрабрило да одлази у Хрватску.

Иначе, Младен поседује држављанство и Србије и Хрватске.

У току рата био је ангажован у неким територијалним јединицама у Смиљчићу и околини.

На основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света до сада је ухапшено 159 Срба, од којих су 54 екстрадирана у Хрватску.

Од екстрадираних до сада је против двадесеторице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну, што има за последицу губитак обештећења за време проведено у притвору.

Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потерница указује и на злоупотребу Интерпола од Хрватске, наводи се у саопштењу "Веритаса", које је потписао председник Саво Штрбац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије