Весна Пусић одустала од кандидатуре за генералног секретара УН

Бивша министарка за спољне и европске послове Хрватске Весна Пусић, у писму упућеном јавности, дан уочи другог круга гласања за кандидата за генералног секретара УН, наводи да њене шансе за ту позицију нису реалне и да одустаје од кандидатуре.

Весна Пусић се, наиме, након првог круга гласања за кандидата за генералног секретара УН у Њујорку нашла на зачељу.

Она је навела да су сви њени јавни наступи и интервјуи у вези с том кандидатуром доступни на друштвеним мрежама и интернет порталима.

"Било ми је велико задовољство и изазов да учествујем у том историјском догађају и да искрено и аргументовано заступам своју визију будућег развоја УН", навела је, између осталог, Пусићева и додала да је нови поступак привукао низ квалитетних кандидата – 12.

"Један део кандидата долази из институција УН, с дугим претходним искуством рада унутар саме организације. Друга половина ове групе кандидата, укључујући и мене, јесу људи с великим политичким и међународним искуством, али без претходног искуства рада у УН. Било је јасно да ће се, између осталог, одлучивати и између ова два основна профила, од којих сваки има своје предности и недостатке", навела је Пусићева.

"Сматрам да моје шансе за избор на ову функцију нису реалне", истакла је она.

Објаснила је да је након првог круга изјашњавања у Савету безбедности УН, постало јасно да ће избор новог генералног секретара ићи у смеру кандидата из саме организације – особе која ради или је радила у УН.

Иако, како је навела, у Савету безбедности предстоји још неколико кругова изјашњавања пре коначног избора кандидата који ће бити предложен Генералној скупштини УН, након првог круга изјашњавања "сматрам да моје шансе за избор на ову функцију нису реалне".

"Из тог разлога повлачим своју кандидатуру за место генералног секретара УН и нећу учествовати у даљим активностима везанима уз овај избор", навела је Пусићева, иначе, почасна председника Хрватске народне странке.

Она је истовремено захвалила свима који су јој у овом пројекту пружили помоћ и подршку, а посебно бившој влади Зорана Милановића, која ју је предложила за кандидата, и одлазећем премијеру Тихомиру Орешковићу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије