Галијашевић: Директор ЦИА у Босни због Интерпола и Турске

Изненадни долазак првог човека ЦИA Џона Бранана у Сарајево изазвао је велику пажњу медија у региону. Eксперт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић сматра да су најмање два разлога његове посете - велика акција Интерпола на заустављању трговине наоружањем и појачано негативно турско деловање.

Џевад Галијашевић je навeo да су резултати акције Интерпола, у којој је ангажовано до 5.000 полицајаца, мада веома скромни, ипак значајни јер је реч о оружју које је било у промету и које се кретало према Западној Европи.

Напоменуо је да је заплењено оружје из БиХ директно ишло према пунктовима "Исламске државе" у Западној Европи.

Бранан је у ненајављену посету БиХ дошао директно из Ријада, а како се очекује он ће се састати са званичницима безбедносних служби у БиХ.

Босански медији јавили су раније данас да су у Сарајеву од јутрос "невиђене" мере безбедности, а кретање Бранана држи се у потпуној тајности. Такође, није познато колико ће он остати у БиХ.

Галијашевић је за бањалучке медије навео да је влада Саудијске Арабије дала Бренану обавештајне податке о појачаном и врло негативном деловању Турске на подручју БиХ са становишта безбедности.

"Реч је о појачавању турских борбених ефектива кроз операцију 'Алтеа', а појачано је и обавештајно деловање. Безбедносне службе на заједничком нивоу непоуздане су у праћењу надзора таквог деструктивног деловања", нагласио је Галијашевић.

Очигледно је турска намера, рекао је Галијашевић, о чему постоје подаци и у Ријаду, да притисне Европу са избегличким таласом и учини је нестабилном да би изнудила повластице које жели да добије у преговорима са Немачком.

"Ову појачану активност Турске прати и појачана активност иранске службе, која исто има одређену подршку са врха СДА, конкретно од њеног председника Бакира Изетбеговића, што изазива додатну забринутост САД", истакао је експерт за борбу против тероризма.

Галијашевић је подсетио да је Бранан у писму од пре годину дана тадашњем председавајућем Председништва БиХ Младену Иванићу назначио интерес САД за избор новог директора Обавештајно-безбедносне агенције и рекао да то не би смели бити исламисти, већ поуздани људи.

"Међутим, Изетбеговић је гурнуо 'прст у око' Бренану избором Османа Мехмедагића Осмице, особе која је прошла обавештајне специјалне обуке у оквиру посебног НАТО програма, али у Турској, и која је била повезана и са тајном полицијом АИД у рату, и има врло негативно учешће у неким злочинима", рекао је Галијашевић.

Према његовим речима, ситуација је сада кулминирала и САД не жели више да се замајава са "шоуменима из Министарства безбедности БиХ и Сипе".

"САД жели конкретну акцију која подразумева проналазак веће количине складишта наоружања и опреме коју користе исламисти, пресецање токова финансирања у БиХ, адекватније мере надзора над исламистичким групама и спречавање пропаганде која се овде несметано одвија", рекао је експерт за борбу против тероризма.

Наводећи да до сада тога није било, Галијашевић је подсетио да је било само спектакуларних акција попут операција "Свјетлост", "Дамаск" и сличних које су резултирале никаквом казненом политиком и показале да терористи, исламисти и радикални лица повезана са Ал Kаидом и Исламском државом могу то некажњено да раде.

Подсетио је и на пресуде Абдулаху Фатиху Хасановићу и Емину Хоџићу због учешћа на страним ратиштима, а које су исплатили новцем, тако да неће "лежати ни дана".

"Сви ти разлози су кулминирали након акције Интерпола и након добијања обавештајних података из Саудијске Арабије", закључио је Галијашевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи