Бугарска увела обавезу гласања

Бугарска је увела грађанима обавезу да гласају на изборима, пренео је АФП, наводећи да се бугарска влада нада да ће овим потезом решити проблем слабе изласности и куповине гласова у овој, како каже агенција, једној од накорумпиранијих земаља Европске уније.

Према новим мерама које су одобрене у парламенту, они који не гласају биће избрисани из бирачких спискова, а ако се предомисле, мораће поново да се упишу у бирачки списак, како би гласали на наредним изборима.

Посланици нису прихватили решење да због изостанка са биралишта буде уведена новчана казна или ускраћена социјална помоћ.

Аналитичар "Галупа" Андреј Рајчев сматра да је изостанак казни за неизлазак на биралишта "глупи компромис".

На последњим општим изборима 2014. године, гласало је 48,4 посто бирача, што је најнижи одзив од краја комунизма у југоисточној европској земљи.

Стручњаци кажу да је велики фактор у томе опште разочарање корумпираном политичком елитом, која је успела да подигне свој животни стандард, преноси АФП.

Усвојене промене у Бугарској ће ступити на снагу за председничке изборе у октобру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи