Протести у више макeдонских градова због одлуке Иванова

У Скопљу и још неколико македонских градова и вечерас се одржавају грађански протести због одлуке председника Македоније да аболира политичаре осумњичене за криминал.

Демонстранти на протестима у организацији грађанског покрета Протестујем, захтевају оставку председника Ђорђа Иванова, одлагање ванредних парламентарних избора заказаних за 5. јун и формирање експертске владе која ће припремити поштене и кредибилне изборе.

Зграда Министарства културе била је најновија мета демонстраната у Скопљу, који су је засули јајима, а по фасади просули фарбу. Испред зграде се, према наводима локалних медија, окупило неколико хиљада људи. 

Протесте је подржала је македонска опозиција предвођена Социјалдемократским савезом Македоније Зорана Заева и мање партије Албанаца у Македонији.

Као и претходних дана, и овај протест у Скопљу је почео испред зграде Канцеларије специјалног тужиоца у знак подршке тој институцији.

Потом су демонстранти кренули ка згради Министарства правде и Скупштине, где су остали око 40 минута, па су се упутили ка влади, али их је полиција спречила да приђу. Зато су скренули путању и упутили се ка Министарству културе. 

Локални медији преносе да је један група демонстраната убацила у фонтану "Ратник на коњу" с фигуром Александра Великог у Скопљу прашак за прање и да су "делили црвене картоне власти".

Поред Скопља протести су око 19.00 почели и у Битољу и Струмици.

Током протеста, који су одржани и у Битољу, Куманову, Велесу, није било већих инцидената. За сутра је пријављен протест у Прилепу, а у четвртак у Гостивару.

Посредници ЕУ позвали су завађене македонске политичаре на преговоре у петак у Бечу, у покушају да ублаже новонасталу политичку кризу у Македонији.

Међу позваним политичарима су бивши премијер и лидер најутицајније владајуће странке ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и лидер опозиционих социјалдемократа Зоран Заев, али се за сада не зна да ли ће они прихватити позив, пренео је АП.

Аферу "прислушкивање" је прошле године обелоданио Заев и против њега је зато поднета кривична пријава, која га оптужује да је до снимака и видео записа дошао у сарадњи са тајним обавештајним службама.

Он је, међутим, одбио да буде аболиран, али је и најавио да његова странка неће учествовати за предстојећим изборима заказаним за 5. јун.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи