Линта: Скандалозна изјава Рајнера о Јасеновцу

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је скандалозна изјава председника Хрватског сабора Жељка Рајнера који је три одвојене комеморације у Јасеновцу назвао прославама јер се ту, како је навео, не изражава пијетет према жртвама већ представљају поделе коју није узроковала влада.

Линта у саопштењу наводи да је Рајнер отворени следбеник злогласног Анте Павелића, јер је крајем прошле године најавио да планира, када се створе услови, да предложи да се хрватски парламент преименује у Хрватски државни сабор - назив који је важио у време усташке НДХ.

У прилог томе Линта наводи да Рајнер није осудио ни марш 6.000 људи у Загребу са проусташким порукама, нити је осудио смењивање људи због њихове етничке припадности и проусташко скандирање на утакмицама, а такође није рекао да је у Јасеновцу и НДХ извршен геноцид над српским народом.

Председник Сабора је, поводом три одвојене комеморације поводом Дана сећања у Јасеновцу, критиковао оне који, како је рекао, доприносе поделама у хрватском друштву упркос настојањима најутицајније владајуће ХДЗ и њеног лидера Томислава Карамарка и њега лично да се ради на заједништву.

У изјави за регионалну ТВ Н1 подсетио је на две колоне у Вуковару, а сада три у Јасеновцу, јер то није комеморација и изражавање пијетета и саучешћа према жртвама.

"За мене је то подела коју није проузроковала ХДЗ ни влада", рекао је Рајнер, који је на упорно инсистирање новинара да каже види ли неког у Домољубној коалицији ко можда изазива такве поделе, одговорио одречно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи