Ковач: Проширење ретко кога занима у ЕУ

Хрватски министар спољних и европских послова Миро Ковач, који учествује на састанку шефова дипломатија земаља чланица ЕУ у Луксембургу, тврди да проширење ретко кога занима и да нико није спомињао приступне преговоре са Србијом, јавила је Хина.

Миро Ковач је одречно одговорио на питање новинара да ли га је неко од колега министара питао за хрватски став у вези с отварањем поглавља 23 у преговорима Србије са ЕУ.

"Мораћу да вас разочарам, то данас уопште није тема. Уопштено говорећи, проширење није тема, мало ко се у ЕУ заузима за проширење, осим нас Хрвата и пар суседних земаља. У разговорима са колегама то нико не спомиње", рекао је Ковач.

Хина подсећа да Хрватска није дала зелено светло за отварање поглавља 23 Правосуђе и темељна права у преговорима ЕУ-а са Србијом и да "званични Загреб тражи да Београд укине регионалну надлежност за ратне злочине, осигура права хрватске мањине у Србији и оствари пуну сарадњу с Хашким судом".

Хрватска агенција наводи да је Ковач рекао да се нада да ће Србија након предстојећих избора имати владу која ће имати "проевропски курс и која ће испуњавати познате критеријуме".

Иначе, након оштрих реакција из Хрватске на ставове председника Одбора за европске послове немачког Бундестага Гинтера Крихбаума, који је критиковао званични Загреб због блокаде отварања ЕУ поглавља са Србијом, Одбор је позвао Ковача да у мају дође у Бундестаг и изјасни се о тим изјавама.

Позивајући се на незваничне изворе, Дојче веле јавља да ово сведочи о озбиљности ствари.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи