Додик: Ако не буде договорa, РС ће сама објавити резултате пописа

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће тражити да буду објављени резултати пописа становништва само за Републику Српску, ако у законском року не буду објављени резултати пописа за целу БиХ.

Милорад Додик каже да је чињеница да две године после пописа резултати нису објављени и да за то постоји одговорност и додаје да ће у неком наредном периоду тражити да се објави званично попис за Републику Српску, пошто их то, како каже, једино и интересује.

Навео је да се пописом у БиХ "увек покушавало манипулисати због скривених политичких намера", и додао да се то десило и 1991. године, а да се исто дешава и са пописом одржаним 2013. године.

"Ми тражимо само да се поштују међународни стандарди и ништа више, апсолутно никаквих других ствари нема. Сада чујем да неки траже политички договор. Ако је то ствар политичког договора онда није требало ни да идемо у попис, могли смо то завршити пре и не бисмо потрошили толико новца", нагласио је Додик.

По његовим речима, ту не може постојати политички договор, већ само статистика и бројеви, који неприкосновено говоре све.

Додик је навео да су подаци пописа становништва у суштини познати, али да остаје спорно 300.000 до 400.000 нерезидентних становника, што говори у прилог тврдњи да су Бошњаци пре пописа манипулисали тим питањем.

Истакао је да је на једној адреси у Сребреници у стану од 50 квадрата пријављено 70 људи, а да су неки пребивалиште имали у џамијама.

"И даље им то није било довољно да остваре свој вишевековни сан да их има више од 50 одсто у БиХ", оценио је Додик.

БиХ по политичком систему, како је истакао, "не може да се прилагођава тим скривеним намерама пописивања" којима се хтео произвести већи број Бошњака него што их заиста живи у БиХ.

Данас је истекао рок до којег је Централни пописни биро требало да договори методологију обраде података, јер о том питању постоје различити ставови ентитетских завода за статистику.

Резултати пописа треба да се објаве најкасније до 1. јула.

Директор Агенције за статистику Босне и Херцеговине Велимир Јукић изјавио је да попис становништва у Босни и Херцеговини ни у којем случају није пропао.

"Ми смо још у законском року. Истина, имамо све мање времена да обрадимо и објавимо резултате, међутим, имају још три и по месеца тако да, уз интензиван рад, уколико се у скором времену постигне договор и усвоји јединствени програм за обраду, ми можемо још увек стићи обрадити те податке и објавити резултате пописа становништва", рекао је Јукић.

Најспорније питање због којег нема сагласности на Централном пописном бироу јесте дефинисање резидената, односно како ће се третирати они који раде и школују се изван БиХ.

"Сва питања која нису на неки начин решена или су спорна тичу се управо одређивање резидента. И питање члана који се односи на попис особа које живе у иностранству и метода, дефинисање законитог или неказонитог пописа, односно да ли су изјаву дала малолетна деца и да ли се та изјава може сматрати да је релевантна и укључити се у обраду или се као таква треба искључити као незаконита", истакао је Јукић.

У Федерацији БиХ се сматра да је пресудни податак да би неко био стални становник, његово место пребивалишта, док Република Српска тражи да се томе додају и подаци о месту рада и школовања.

Попис становништва у Босни и Херцеговини одржан је од 1. до 15. октобра 2013. године и коштао је више од 25 милиона евра. Последњи важећи попис у БиХ је онај одржан 1991. године, пре рата у БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару