Хуманитарна криза у Идоменију, нема довољно хране

Ситуација у селу Идомени на грчко-македонској граници сваким даном је све гора, каже координатор УНХЦР-а Бабар Балок. Готово 15.000 избеглица чека улазак у Македонију, која је од понедељка у потпуности затворила границу.

Хуманитарне организације у Идоменију тврде да немају могућности да задовоље основне потребе избеглица, попут потребе за храном, с обзиром на то да је прихватни камп пун људи који су остали блокирани на "ничијој земљи", а који не намеравају да се враћају назад, преноси турска агенција Анадолија.

Координатор УНХЦР-а Бабар Балок истакао је да скоро 5.000 деце која бораве у кампу додатно погоршава ситуацију, с обзиром на то да се прихватни центар данима суочава с великом хуманитарном кризом.

"Македонска граница је затворена и од тада ниједна избеглица није ушла у Македонију. Немамо информација до када ће граница бити затворена. Многе избеглице не знају да је граница затворена и настављају да пристижу, у нади да ће свој пут наставити даље", рекао је Балок.

Према његовим речима, одлука ЕУ да финансијски помогне Турској како би се зауставио прилив избеглица у Европу је добра, али је на самиту у Бриселу требало више разговарати о њиховом премештању.

Број оних који свакодневно пристижу много је већи од предвиђеног броја који су планирале да прихвате земље ЕУ.

Координаторка УНХЦР-а на јужној македонској граници Барбара Клози потврдила је како је последњи воз за Табановце кренуо у понедељак ујутро, са 437 избеглица. Истакла је како се и ситуација у Табановцима погоршава јер прихватни камп нема капацитета да прими више од 1.000 избеглица.

Претходних дана је смањен улаз у Македонију и за избеглице из ратом захваћених земаља Блиског истока, због строгих мера контроле дуж балканске руте и селективнијег пропуштања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару