Иванов: ЕУ треба да помогне Македонији и Грчкој

Македонски председник Ђорђе Иванов затражио је од Европе да не критикује његову земљу због начина на који се опходи са "реалношћу мигрантске кризе са којом Брисел одбија да се суочи".

У ауторском тексту за британски "Дејли телеграф" под називом "Македонија брани Европу од ње саме", Иванов оцењује да се "мигрантска и избегличка криза продубљује и достиже критични ниво".

"Раније је избеглицама и мигрантима било потребно шест до осам месеци да би стигли до земаља у које су се упутили. Сада то могу да учине за само неколико дана. Данас уједињена Европа има више зидова него што их је разједињена Европа имала током Хладног рата.

Грчка се суочава са могућом хуманитарном кризом, а војске у стању приправности распоређене су на границама балканских држава", наводи Иванов и додаје да је његова држава Македонија на северној граници Грчке и осећа пуни притисак мигрантске кризе. Он наглашава да његова земља није у Европској унији.

"Криза долази са територије Грчке, државе из Шенгенског простора. Дакле Македонија мора да брани Европе од саме ЕУ", каже македонски председник.

Иванов тврди да Македонија све што ради у вези са мигрантима, ради у корист ЕУ, али да се и поред тога суочава са критикама. Он каже да је ланац снажан колико и његова најслабија карика и своју земљу и Грчку пореди са тренутно најслабијим карикама којима ЕУ треба да помогне.

Иванов сматра да два разлога стоје иза продубљивања ове кризе: први је по њему то што су у последњих неколико деценија многи утицајни људи у Европи заборавили да је Балкан историјски коридор који повезује Европу са Блиским истоком и северном Африком и да их је тек долазак милион избелица и мигрната на то подсетио.

"Балканске државе које су сада од кључне важности за безбедност континента годинама су остављане да чаме без чланства у ЕУ и сарадње коју оно доноси", наводи Иванов.

Други разлог јачања мигрантске кризе јесте, по њему, генерализација по којој је сваки мигрант у исто време и хуманитарни случај.

"Од терористичких напада у Паризу, међутим, постоји ризик да на све њих почне да се гледа као на безбедносне претње", каже председник Македоније и додаје да је за паневропско решење потребан изнијансиранији поглед на кризу.

Он оцењује да та промена не треба да се одвија само на хуманитарном и политичком фронту, већ и економски.

"Ми морамо да прихватимо да 90 одсто миграната који су дошли у Европу прошле године, ту дошло уз помоћ кријумчара људи", наводи Иванов и додаје податак да су криминалци прошле године зарадили између три и шет милијарди евра од миграција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару