Читај ми!

Македонија враћа мигранте због истог датума рођења

Због нетачних података у вези са именима и датумом рођења, македонска полиција враћа велики број миграната у Грчку. Мигранти тврде да су им те податке унеле грчке власти и да се не поклапају са подацима из пасоша.

Студент права из Сирије, 25. годишњи Хусан, рекао је Танјугу да је пре четири дана дошао у камп Идомени и да не може да пређе македонску границу и настави пут ка Немачкој јер у његовим папирима пише да је рођен 1. јануара.

"Сви имају исти датум рођења и македонска полиција не жели да нас прими и кажу - морате у Солун да решите тај проблем", рекао је Хусан, наводећи да је проблем направила грчка, а не македонска полиција.

Зашто је грчка полиција свима унела исти датум рођења Хусан не зна, али каже да тај проблем имају и мигранти из Ирака који су, такође, "заглављени" у Идоменију.

Син Нидан из Сирије је пре два месеца прешао границу код Ђевђелије без икаквих проблема, те њој сада није јасно у чему је проблем и зашто не може да му се придружи у Берлину.

"Наша документа су регуларна, они нас не желе, а у кампу су људи болесни и умиру. Некада кажу да је проблем име, а некада да није добар датум рођења, али то није наш проблем пошто су нам те податке написали у Грчкој. Где је ту наша кривица?", упитала је Нидан.

Поручила је да мигранти нису терористи, већ да беже од рата.

"Овде морате по два или три сата да стојите у реду да бисте добили један сендвич. Хвала УН на помоћи, ми не кривимо њих, али овде смо 10 дана, а неки и више", рекла је Нидан.

Ирачанин Џозеф каже да беже од Исламске државе и нада се да ће, како каже, немачка канцеларка Ангела Меркел решити проблем на грчко-македонској граници и отворити је за пролаз миграната.

Додаје да у Немачку иде са члановима своје породице, која укупно броји 35 чланова, а међу којима има доста мале деце.

Мигранти из Сирије и Ирка су прилично узнемирени, јер су капацитети кампа Идомени попуњени и сада има око 10.000 људи, а нови мигранти стално пристижу аутобусима или пешице у групама са пуно жена и мале деце, носећи торбе и ранчеве.

Редови за добијање помоћи су све дужи, а на многим шаторима пише "Помозите нам, хладно нам је".

Малобројни успевају да уђу у Македонију. Пажњу је привукла петочлана породица, јер је дечак носио вештачку ногу свога оца који је прешао границу на штакама, држећи у једној руци папире, док су његова жена и остала деца носили ствари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару