Читај ми!

Фицо на Ђевђелији, мигранти моле за помоћ

Словачки премијер Роберт Фицо и министар унутрашњих послова Роберт Калињак заједно са македонским министаром унутрашњих послова Оливером Спасовским обишли су привремени транзитни центар за избеглице на Ђевђелији, где хиљаде миграната, са обе стране ограде, моле да буду пуштени да пређу границу.

Македонским полицајцима на граници са Грчком помажу словачки полцијаци, где хиљаде избеглица чека да уће у Македонију.

Како преноси македонска ТВ Нова, док су на граници држали конференцију за новинаре из масе избеглице са грчке стране жичане ограде чуле су се молбе, уз плач, да их пусте да наставе пут ка Европи.

"Не остављајте нас овде да умремо. Немамо где да се вратимо", молио је један избеглица из групе које се окупила уз ограду у међуграничном простору.

На питање новинара како се осећају док полиција парадира пред очима избеглица, Спасовски је одговорио да му је жао хиљада људи који се ту налазе, али да је његов посао да "брани македонску полицију и Македонију".

"Исто тако није у реду да ови људи нападају нашу полицију", рекао је Спасовски, истичући да је македонска полиција спрема да одговори на нападе.

Словачки премијер Роберт Фицо рекао је да је Словачка ту зато што је Македонији потребна помоћ у решавању избегличке кризе.

Фицо је рекао да је на јужну границу Македоније дошао да посети контингент словачких полицајаца који су ту да би помогли македонским полицајцима у контроли избегличког таласа, као и да види услове у избегличком кампу код Ђевђелије и стање на граничној линији.

Спасовски је додао да је Македонија спремна да максимално сарађује са земљама на балканској рути и земљама региона на решавању избегличке кризе.

Како наводи извештач ТВ Нове, док су Спасовски и Фицо говорили словачки полицајци стајали су уз ограду и фотографисали се са избеглицама, а нико од тројице функционераније се обратио избеглицама.

Словачка је једна од земаља ЕУ које се највише залаже за заустављање прилива избеглица и противи расподели избеглица међу држвама чланицама ЕУ. Почетком фебруара Словачка је упутила и 25 полицајаца на македонско-грчко границу. 

ТВ Нова наводи да се на грчкој страни границе са Македонијом, код Идоменија, налази око 12.000 избеглица и да нове стално пристижу. У кампу, додаје се, избеглице у колометарској колони чекају у реду за лекарску помоћ, а ограничен је и приступ храни и лековима.

Једна Ирачанка је навела да су грчке власти Сиријцима и Ирачанима у папире унеле да су сви рођени 1. јануара, иако се у пасошима види када су рођени, због чега цела група од око 1.000 Сиријца треба да се врати у Солун како би решила проблем, јавља репортер Танјуга.

На македонској граници у месту Идомени повећан је број миграната и сада их скоро 10.000 чека да из Грчке уђу у Македонију.

Према подацима УНХЦР-а, Лекара без граница и других међународних организација у кампу Идомени сада је између 9.500 и 10.000 миграната, углавном из Сирије и Ирака.

Од поноћи до јутрос само 170 избеглица прешло је границу Грчке са Македонијом у два наврата.

Граница је отворена у поноћ и тада је до два сата ујутро пропуштено 70 људи, док је од шест до девет сати ујутро границу прешло још 100 људи.

За мигранте из ратом захваћених подручја у претходна два дана је скоро обустављен улаз у Македонију код Ђевђелије, због строжих мера контроле и селективнијег пропуштања. Границу могу да пређу само они који имају потпуну документацију.

У Македонију дневно може да уђе свега неколико десетина људи како би наставили пут ка Србији и земљама Западне Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару