Избеглице и даље пристижу у кампове у Грчкој

Током ноћи избеглице су и даље пристизале у камп у Идомени. На грчко-македонској граници тренутно се налази око 4.000 миграната.

Више од 3.000 људи налази се у привременом прихватном центру у пограничном месту Идомени, док је само 150 избеглица из Сирије и Ирака прешло тампон-зону између Грчке и Македоније, саопштила је грчка полиција. 

У камповима у Грчкој нема шатора, хладно је, а током протекле ноћи је падала киша, јавља извештач РТС-а.

Међу мигрантима има много деце, која се од хладноће тресу.

Полиција наводи да се још 1.300 избеглица налази у Поликастру, у близини бензинске пумпе, пренела је грчка агенција АНА.

У Грчкој је, према проценама власти, готово 15.000 избеглица и миграната. Процењује се да би камп могао да прими 20.000 људи.

Напета ситуација је и у транзитном кампу у Табановцима на граници са Србијом, где већ пети дан борави више од 300 Авганистанаца. Сви они су враћени са хрватске границе а затим из Прешева у Табановце.

Представница Црвеног крста Македоније у кампу Сања Росевска рекла за Танјуг да је у последња два дана све више болесних миграната.

"Ми смо овде 24 сата и пружамо им максималну помоћ у храни, води, одећи а лекари им дају и лекове. Како је ово време промењливо тако је и повећан број болесних највише од респираторних инфекција. Најчешће су болесна деца и старије особе", казала је Росевска.

Мигранти су смештени у три велика шатора и десетак мањих контејнера али кревета нема за све њих због чега спавају већ данима на поду и клупама.

Млађи Авганистанци углавном време проводе поред пруге у Табановцима, надајући се да ће им дозвлити да поново крену ка Србији а затим ка Аустрији и Немачкој.

Нешто више од стотину успело је јуче да пређе у Македонију, јер у кампу у Ђевђелији тврде да неће пуштати избеглице док се не испразни њихов камп. Због тога су и кампови у Грчкој пуни.

С друге странеа, у прихватном центру у Прешеву јутрос нема ниједног мигранта.

Око 500 миграната јуче је превезено пут Шида.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару