Читај ми!

Словенија послала војску на границу са Хрватском

У патроле за одбрану шенгенске границе од илегалних улазака миграната из Хрватске од данас је укључено 80 словеначких војника, саопштили су званичници у Љубљани.

Војници патролирају заједно са граничном полицијом и могу зауставити мигранте и затражити од њих лична документа на подручју полицијских управа Копер, Ново Место, Цеље и Марибор, преноси Хина.

У случају већих продора могу их задржати и позвати у помоћ додатне полицијске снаге и цивилну заштиту, а у самоодбрани могу употребити силу.

Словеначки парламент је у понедељак великом већином одобрио активирање војске за заштиту границе с Хрватском дуге 671 километар.

Министарство унутрашњих послова Словеније објавило је да планира да попуни резервни састав са 600 помоћних полицајаца за које су већ осигурана средства, који би контролисали илегални миграцијски ток у унутрашњости државе.

Због јаче контроле на грчко-македонској граници у Словенији у последња три дана није било нових долазака избеглица и миграната у Добови и њиховог преласка у Аустрију, али се Љубљана припрема за могући долазак миграната са севера којима Немачка и Аустрија не одобре азил, наводи хрватска агенције.

У последњих десет дана Аустрија је у Словенију вратила 400 избеглица, а за све њих још није нађен смештај.

Иако је премијер Миро Церар рекао да нема разлога за страх од избеглица који би у Словенији провели одређено време, протеклих дана су одржани протести локалних заједница у Логатецу, Крању и Шенчуру.

На ксенофобију и отпор према мигрантима осврнуо се данас председник Словеније Борут Пахор рекавши да такве појаве може спречити само ефикасна и заједничка политика ЕУ.

Решење за миграцијску кризу треба наћи на подручјима из којих мигранти долазе, рекао је Пахор и оценио да ће због изостанка такве политике расти противимигрантско расположење у земљама Еуропске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару