Бечки разговори о балканској рути

У Бечу данас разговарају о миграцији ресорни министри спољних и унутрашњих послова земље домаћина, Словеније, Хрватске, Србије, Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова, Бугарске и Албаније.

Теме ове регионалне конференције земаља дуж Балканске миграционе руте су размена информација, координација мера у актуелним миграционим токовима, борба против кријумчара и отклањање опасности од тероризма. Домаћини су министри Јохана Микл Лајтнер и Себастиан Курц, јавља дописница РТС-а из Беча.

Први тематски панел се односи на унутрашњу безбедност. На њему ће се разгооварати о граничом режиму, борби против кријумчарских мрежа и спречавању екстремизма.

Други панел је спољнополитички, теме су борба против узрока великих миграционих покрета, кооперација са трећим земљама и размена информација са земљама порекла миграната.

На трећем панелу, који ће уствари бити радни ручак на позив министара одбране Петера Доскомила, разговара се о цивилно-војним аспектима граничног режима.

Прес конференција министара Западног Балкана у Министарству унутрашњих послова, посвећена мигрантској кризи, завршена је.

На конференцији је између осталог дискутовано о томе да треба поставити стандардну процедуру, а договорено је и да сви учесници морају да подржавају Македонију, која се налази на вратима кризе.

Сматра се да тренутна ситуација не допушта ни Аустрији ни балканским земљама да седе и чекају. Нешто је морало да се направи до 7. марта кад је заказан самит са Турском.

Европска Комисија, Берлин и Атина јуче су оштро критиковале Аустрију због овог састанка, који се доживљава као неовлашћена појединачна акција у једној осетљивој материји која додирује све.

Службени Беч је одговорио у истом тону да се договор десет земаља дуж балканске руте не може назвати соло тачком, већ регионалном сарадњом.

Чињеница јесте да је то самит пре самита, он је унео пометњу у још једини адут који немачка канцеларка Меркел мисли да има: договор са Турском.

Када се Турска прошле недеље због домаћих проблема није појавила на сусрету у Бриселу, Меркел је тај договор пребацила за почетак марта.

Беч је са своје стране закључио да тренутна ситуација не допушта ни Аустрији ни балканским земљама да седе и чекају - Нешто се морало направити да се та од Турске наметнута пауза премости.

Немачка такође протестује и због висине дневне квоте миграната коју Аустрија пропушта према Немакој, 3.200. Аустријски одговор је неувијено јасан: "Нема проблема, изјавила је министарка полиције Микл Лајтнер - нека Немачка каже коју дневну квоту а ми ћемо ту инфорамцију пренети даље низ Баканску руту".

Канцелар Фајман се јуче питао зашто Берлин и Брисел траже да се све балканске границе отворе за неограничени проток избеглица, а онда затворе оне између Аустрије и Немачке?

"Од Грчке до Аустрије се гледа у небо, а онда се каже, Аустрија пропушта у Немачку превише избеглица!"

Тон између Немачке и Аустрије постаје све грубљи, одкада Беч верује да Балкан, силом околности, показује више осећаја за релност него Ангела Меркел.

Аустријски Фајман је био последњи европски национални лидер који је подржавао Меркелин план о миграционим квотама. Њено једино упориште остали су још шеф Европске комсије Јункер и председник Европског парламента Шулц.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару