Читај ми!

Авганистанци удаљени од македонске границе, спор проток миграната

Проток миграната у Ђевђелији протиче споро, а они из Авганистана, којима је пролаз забрањен, не могу ни да приђу граници. У Прихватном центру у Прешеву је група миграната која жели да се врати у Мароко, односно Алжир, одакле су и дошли.

Авганистанци више не могу да уђу у Македонију из Грчке. Политичари у Грчкој протестују због једностраних одлука Аустрије и Македоније, али полако почињу да спроводе оно што је неминовно - да не дозвољавају да мигранти из Авганистана уопште приђу близу границе, где би правили гужву и ометали проток оних који још увек могу у Македонију, а то су Сиријсци и Ирачани, јавља извештач РТС који је у Ђевђелији.

Како сазнајемо, Авганистанци се сада делимично одвајају од осталих миграната још на острвима. Према незваничним информацијама, план Грчке је да их смешта у центре близу Атине.

На прелазу Ђевђелија Авганистанаца, којих је јуче и током ноћи било неколико хиљада, готово да више нема.

У Грчку је ове године ушло 103.000 избеглица и миграната, највише током викенда када је у једном дану море прешло њих 5.000. Због ограничења које је увела Аустрија од 3.200 људи дневно, у Грчкој се боје да би са смиривањем мора број људи који би долазио почео да превазилази капацитет који Македонија прима.

Проток миграната на Ђевђелији протиче споро. Избеглице које чекају кажу да међу Ирачанима постоји страх да ће бити следећи на листи непожељних на Балканској мигрантској рути.

С друге стране границе, у прихватном центру у Прешеву је око 30 миграната који су дошли јуче и ту преспавали. Они чекају да стигну њихови рођаци и пријатеље, како би заједно наставили даље пут ка Шиду и Хрватској.

Ту се такође налази и група од око 10 миграната из Маркоа и Алжира који желе да се врате у земље порекла и сада чекају на то, јавља извештач РТС-а из Прешева.

У прихватном центру не очекују нове мигранте током дана, али кажу да све зависи од Македоније, да ли ће их пуштати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару