Слањем војске на границу Церар попушта опозицији?

Водећи словеначки медији критикују одлуку парламента који је допустио да се у наредна три месеца употреби војска за одбрану јужне границе од могућих масовних илегалних прелазака, оценивши да је реч о вештачком стварању "ванредног стања" у условима кад је дневни прилив миграната у Словенију с неколико хиљада смањен на 500-600 дневно.

Коментатори оцењују да влада премијера Мире Церара, која у парламенту има већину, попушта конзервативној опозицији која шири негативне стереотипе о избеглицама и непотребан страх од миграната.

Словеначки парламент је касно синоћ, са само пет гласова против крајње леве странке Удружена левица, прихватио активирање војске за потребе надзирања избегличког таласа на граници, с тим да ће војска смети да користи оружје и присилна средства само уз одобрење полиције и у случајевима кад делује у самоодбрани.

"Тако олако донесена одлука показује како се брзо може одступити од демократског стандарда по којем војска не сме постати играчка у рукама политичара и да је војсци место на граници искључиво у случају непосредне ратне опасности", наводи у коментару најутицајнији словеначки дневник Дело.

Церар је тим потезом желео да покаже јавности да је одлучан лидер и да његова влада зна да буде оштра, ако то од ње захтева опозиција и то након што је влада сама уплашила грађане порукама о великим таласу избеглица који прети сигурности државе, наводи лист.

Дело одлуку парламентарне већине интерпретира као популистички потез након све већег раста популарности опозиционих странака у испитивањима јавног мњења, а све то у атмосфери продужене мигрантске кризе за коју ЕУ још није нашла решење.

Љубљански Дневник у коментару упозорава да протести због отварања центара за избеглице, до којих је дошло у више словенских градова последњих недеља, говоре да у Словенији јачају ксенофобија и непотребни страхови, а премијер Миро Церар иницијативом према Македонији и другим државама на тзв. балканској рути, као и реториком у којој говори о "другој линији" одбране ЕУ подстиче врло строгу проверу избеглица јужно од Словеније, пише лист.

"Однедавно се тако преко границе више не пуштају Авганистанци, а често ни Сиријци који приликом испитивања на граници дају погрешан одговор на питање зашто беже или се посумња да не говоре правим сиријским нагласком. Фасцинантно је да се најнехуманије мере тако настоје приказати као некакав школски контролни рад, а полицијски поступак према избеглицама као до танчина уређена процедура и уважавање европских и шенгенских прописа", наводи се у коментару.

Церар је током парламентарне расправе уочи доношења одлуке о слању војске у одбрану шенгенске границе говорио o хуманом односу и против ширења страхова и ксенофобије, али је његова влада с друге стране прошле недеље наредила да представници УНХЦР-а више не могу да буду присутни приликом селекције избеглица у Добови, наводи лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару