Милановић: Ударање по ћирилици – ударање по хрватској историји

Одлазећи хрватски премијер Зоран Милановић поручио је на обележавању Божића у Српском националном већу да се "ударајући по ћирилици удара и по хрватској историји", док је мандатар Тихомир Орешковић поновио да је за ћирилицу у Вуковару још рано.

Српско национално веће (СНВ) је организовало прославу православног Божића, а међу политичким представницима је био Зоран Милановић који је одржао говор и том приликом рекао да, уз свако поштовање сваке вере, за њега постоји само једна црква и један храм у којем се моли - а то је хрватска држава.

"Када видим шта се све догађало задње четири године, колика количина мржње и дволичности је преправила наш простор, питам се - је ли вредело. Вредело је и борићемо се и даље. Морамо чувати вредности које смо постигли", рекао је Милановић.

Додао је да писмо које је изазивало бес неких људи из Хрватске, "парадоксално ударило чекићем, екстрактом сировог гвожђа, на нешто што је хрватско исто колико и спрско".

Словенски народи су једнаки, поручио је Милановић.

"Глагољица је хрватско писмо и настало је из грчког. Проширило се и само међу Хрватима остало да живи кроз духовне и материјалне споменике", рекао је Милановић и објаснио да "ударајући на ћирилицу, ударило се и на хрватску историју и на оно што их чини посебним народом".

Указао је да је девет година свог политичког живота уложио у борбу за правду, једнакост и слободу.

"Као јавна личност наставићу тај пут јер мислим да је то важно. Цела Европа је положила оружје пред таласом ксенофобије", навео је и додао да је Хрватска последњих година положила тест хуманости и ефикасности, а да није угрозила националне интересе.

"То нас чини људима", рекао је Милановић и додао да, када би поставили жицу, Хрвате би то учинило "трговцима жицом, а не бољом државом".

Мандатар Тихомир Орешковић поновио је да је за ћирилицу у Вуковару још рано.

Орешковић је, наиме, уверен да ће да ће доћи време и за ћирилицу у том граду.

"Уверен сам да ће ћирилица доћи до Вуковара. Лично сам био у Вуковару, имао сам прилику да то осетим, ћирилица ће доћи, али у своје време. Ране су свеже и време треба да учини своје", рекао је Орешковић на пријему поводом православног Божића у организацији СНВ-а.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи