Орешковић: Још није време за ћирилицу у Вуковару

Мандатар за састав нове хрватске владе Тихомир Орешковић рекао је да још није време за ћирилицу у Вуковару, јер су ране још свеже, али да ће се с временом то променити.

Орешковић је нагласио да "модерна држава штити своје мањине, тако да ће у своје време и ћирилица у Вуковар", преноси Јутарњи лист.

Мандатар за састав владе рекао је да ће учинити све да људима врати наду и нагласио да ће његова реч "бити последња" када је реч о избору министара, те да ће разговори о именима кандидата за министре почети после Нове године.

Орешковић је оценио да је програм реформи који предлажу ХДЗ и Мост, који су га као нестраначку личност предложили за мандатара, квалитетан и нагласио да будућа влада треба да се фокусира на примену краткорочних циљева да би грађани и Европска комисија видели промене.

Нови хрватски мандатар, који је одрастао у Канади, себе је описао као фискалног конзервативца.

"Канада је тренутно једна од најбоље позиционираних држава у свету, управо због тог финансијског конзервативизма. А политички гледано, за себе могу рећи да припадам политичком центру", рекао је Орешковић.

Објашњавајући како је одлучио да се врати у Хрватску и уђе у политику, Орешковић је рекао да га је пре шест месеци, док је био шеф финансија за Европу у компанији "Тева", позвао лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко и питао да ли је заинтересован за преузимање места потпредседника владе или министра финансија.

"Нисам то очекивао, али била ми је част примити такав позив", рекао је нови хрватски мандатар и додао да се и раније сретао с политичарима из Хрватске.

Орешковић је истакао и да је у "Теви" имао врло висока примања, много већа него што ће имати ако постане премијер Хрватске.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи