Македонија, откривене десетине хиљада прислушкиваних разговора

Скопско тужилаштво објавило је да су код особе, осумњичене у случају фалсификованих личних карти, у компјутеру нађени и телефонски разговори за које још није утврђено одакле потичу.

Добијени су и први извештаји за садржину и компјутера у којима се, између осталог, наводи да постоје десетине хиљада телефонских разговора, изјавио је заменик тужиоца у Основном јавном тужилаштву Скопље Јован Цветановски.

Цветановски је на конференцији за новинаре рекао да ће због обимности бити потребно најмање два месеца да се утврди садржина разговора. Вештачење ће обавити Одељење за организован криминал Министарства унутрашњих послова Македоније.

Сличне информације изнео је синоћ и високи фунционер владајуће ВМРО ДПМНЕ Антонио Милошоски, који је, позивајући се на писање провладиних медија, рекао да је пронађено 70.000 прислушкиваних развора што је повезао с тајно сниманим разговорима које поседује лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев.

Провладини медији пишу и да Заев познаје једног од осумњичених и објављују фотографију на којем се виде њих двојица, а Милошоски је рекао да је опозициони лидер осумњиченом дао снимке.

Заев још није предао све прислушкиване разговоре Специјалном тужилаштву које је и формирано да би истражиле криминалне радње које проистичу из разговора које је он објављивао. Опозициони лидер каже да ће разговоре предате тек кад то тужилаштво буде имало могућности да их сигурно збрине.

Цветановски је рекао да прва сазнаја скопског тужилаштва показују да постоји основ за сумњу да су раније спомињане путне исправе, личне карте, опрема исти као и они пронађени у претресу.

Тајна радионица за лажне личне карте 

Полиција је у Скопљу 19. децембра открила тајну радионицу за израду фалсификованих личних карата и других докумената.

Тајна радионица је откривена у оквиру истраге која је предузета у предмету фалсикованих личних карти које је министру унутрашњих послова Оливеру Спасовском предао новинар Фокуса Љубиша Арсић.

Тада је саопштено да се ради се о обимном материјалу, опреми и апаратури која се користила за израду фалсификованих личних карата и других докумената.

Тужилаштво је навело и да су приведене три особе, али да постоје индиције да су у тај посао била укључена и друга лица.

Новинар Фокуса Љубиша Арсић, који је у том недељнику објавио аферу 30.000 фалсификованих личних карти, дошао је у посед 105 фалсификованих личних карти које је предао министру полиције Спасовском из опозиционог СДСМ-а.

У тексту Арсић пише да су на две локације, у једном скопском насељу и Штипу, биле израђене десетине хиљада фалсификованих личних карти, од којих је 105 достављено Фокусу.

Опозициона СДСМ и медији блиски тој странци сматрају да је владајућа ВМРО ДПМНЕ уз помоћ фалсификованих личних карата утицала на изборне резултате, док ВМРО и медији блиски владајућој странци то одбацују као неистину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи