Тихомир Орешковић мандатар нове хрватске владе

Познати хрватски привредник Тихомир Орешковић изабран је за мандатара 13. по реду хрватске владе, у оквиру постизборне коалиције независне листе Мост и десне Домољубне коалиције Томислава Карамарка. Орешковић поручио да ће формирати квалитетну владу.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поверила је Тихомиру Орешковићу мандат за састављање нове владе.

"Довршила сам пети и последњи круг консултација. На самом крају овог процеса господин Тихомир Орешковић уверио ме је да ужива подршку 78 посланика Хрватског сабора. Стога му поверавам мандат за састављање владе", рекла је Грабар Китаровић и за понедељак сазвала седницу Сабора, јављају хрватски медији.

Орешковић је поручио да ће учинити све да формира квалитетну владу.

"Уложићу све своје знање и труд да формирамо квалитетну Владу. Позивам парламентарну већину и опозицију да нам се придружи. Немам сто дана, а то и не тражим", рекао је мандатар.

Карамарко и челник Моста Божо Петров су нешто раније на заједничкој конференцији за штампу у хотелу "Шератон" у Загребу именовали Орешковића за мандатара нове владе и рекли да се засад још није говорило о министарствима нити је дефинисан њихов број, али је сигурно да ће потпредседници бити јаке страначке особе.

"У овом тренутку имамо 78 потписа", објавио је Карамарко и додао: "То, међутим, неће бити дефинитивна бројка, људи су на консултацијама, потписују и, колико сам чуо, неки нам још прилазе", преносе хрватски медији.

Истакао је да је "ово велики помак у хрватском политичком животу, да су се председници двеју странака договорили да ниједан од њих неће бити мандатар, него да ће то бити нестраначка особа".

Петров је рекао да ће потпредседици бити страначки људи, а Карамарко да је Орешковић "врхунски професионалац".

Карамарко је додао да разговори Моста и ХДЗ-а теку даље, и да су се сложили и договорили да је стручност важна. Истакао је да Хрватска нема времена за експерименте и лоше одлуке и да је пред њом реформски пут.

Петров каже да је сарадња са Домољубном коалицијом у задња 24 сата била јако добра и да је уверен да ће и будућа влада бити успешна. Поновио је да то није коалиција него договор и истакао да је нестраначки мандатар Тихомир Орешковић био предлог Домољубне коалиције, око којег су се сложили.

Петров је, такође, рекао да имена чланова Владе још нису дефинисана и да ће стручни тим формирати Тихомир Орешковић.

"Нама је приоритет да је премијер нестраначка стручна особа. Верујемо да ће знати да одабере свој тим", рекао је Петров.

Тихомир Орешковић је познати хрватски привредник, рођен 1966. у Загребу.

Дипломирао је хемију на Универзитету Макмастер у Канади, на којем је завршио и МБА студије усмерене на финансије и информационе системе.

Професионалну каријеру почео је 1992. у фармацеутској фирми "Ели Лили" у Канади, у којој је био на неколико функција, а из ње одлази с места директора за односе с државном администрацијом и економске послове.

Каријеру наставља у "Новофарму" у Канади, данас чланици Тева групе, на позицији потпредседника задуженог за развој пословања и главног финансијског директора.

"Пливи" се придружио 2009. као главни финансијски директор за Источну Европу, а 2010. именован је на позицију главног финансијског директора за регион ЕМИА (Источна Европа, Медитеран, Израел и Африка).

Године 2012. именован је за председника Управе "Пливе" 2012. године и води пословање "Пливе" у региону Југоисточне Европе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи