Милановић: Хрватска на ивици, грађани позивају на протест

После 24 сата од драматичног преокрета на хрватској политичкој сцени, када се шеф независне листе Мост Божо Петров, неочекивано и уз оптужбе упућене Зорану Милановићу, окренуо лидеру ХДЗ-а Toмиславу Карамарку, актуелни премијер и лидер СДП-а одржао је још једну ванредну конференцију за новинаре на којој је поново одбацио оптужбе да је било ко из његове коалиције било кога врбовао из Моста.

Хрватска би од данас могла ући у нову постизборну фазу објављивањем мандатара из реда десне Домољубне коалиције Томислава Карамарка и независне листе Мост, против које се путем Фејсбука грађани и грађанке позивају на протест,. Актуелни премијер и лидер леве коалиције Хрватска расте Зоран Милановић упозорава да је "земља у озбиљној и неугодној ситуацији, на ивици демократских процедура".

Милановић је, међутим, изнео и нове дилеме, али и оптужио Католичку цркву да се умешала у постизборни процес.

Напоменуо је да се још увек не зна ко је мандатар, ко је председници Грабар Китаровић донео потписе, колико потписа и од кога.

То би, какао је рекао, требало питати хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић.

"Ради достојности процеса и поверења у државне институције то би требало питати председницу, која је, верујем, под огромним теретом, али истовремено јавности дугује одговор", рекао је Милановић и додао да би са тим питањем требало суочити и се актере ове, како је назвао, политичке игре.

"Људи су збуњени, неки бесни. Зато смо им дужни дати одговор", рекао је Милановић новинарима и упозорио да је веома опасно за демократију да се одлуке доносе мимо демократске процедуре о најважнијим позицијама у држави.

Премијерска позиција је, истиче, важна и утицајна. Премијер, додао је, мора имати ауторитет и могућност политичких консултација и то је тако у свим западним демократијама којима Хрватска припада, рекао је Милановић.

Упитан да ли је спреман на даљу борбу, Милановић каже да се није догодило да није био спреман, али да насупрот има посла са људима који су спремни на све.

Милановић је рекао и да јавност очекује одговор на питања Ко је Мост, ко на кога врши притисак и шта се дешава иза кулиса. У све, истакао је, умешана је и црква која говори, како је рекао више него што се то од њих очекује.

У међувремену на Фејсбуку је освануо позив грађанима Хрватске на миран и достојанствен протест против постизборне коалиције Мост и Домољубне коалиције за 28. децембар у 18 сати на Тргу бана Јелачића.

"Сматрамо да су преварени бирачи Хрватске, сматрамо да су једино решење нови избори. Седоци смо трговине Пантовчак-Мост-Домољубна коалиција, а грађанке и грађани то не заслужују. Ако сада тргују позицијама свесни смо да напретка и бољитка неће нити бити. Зато, 28.12.2015. у 18 часова на тргу Бана Јелачића подржите протест, дигните свој глас нека се чује. Изборимо се за себе, јер ко ће ако нећемо сами. Понесите транспаренте, звиждаљке...', наводи се на Фејсбук групи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи