Сарајево, ухапшено 11 особа осумњичених за тероризам

У оквиру полицијске акције "Рез" у Сарајеву ухапшено је 11 особа које се доводе у везу с кривичним делом тероризма и финансирања тероризма, припремања кривичног дела, подстрекавања и навођења особа на одлазак на страна ратишта, рекла је Марина Зовић из Федералне управе полиције.

Ухапшени су одржавали контакт с радикалним групама, посебно са структурама Исламске државе и особама на ратиштима у Сирији и Ираку.

Полицајци су претражили два места верског окупљања и више стамбених објеката које користе приведени.

Акција је спроведена на подручју сарајевског насеља Рајловац, где су пре два месеца у терористичком нападу убијена двојица припадника оружаних снага БиХ.

Портпарол тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да су пронађени докази о повезаности с Исламском државом ухапшених који се терете за казнена дела подстицања на терористичке активности и врбовање ради терористичких активности.

У сарајевском насељу Бријешће око шест часова ухапшен је Кемал Мурић. Медији у Федерацији пишу да је он један од главних вођа групе.

Његов отац Муса Мурић каже да је, колико он зна, његов син "чист 100 одсто" и истиче да му је стално говорио да се пази и да води рачуна.  

У близини куће Мурића окупили су се комби превозници који су били изненађени полицијском акцијом.

"Нисам видио никад ништа сумњиво, ни окупљање ни било шта. Знам да је човек столар, ради свој посао", каже Фикрет Калканж.

"Две године се ми овде скупљамо са овим комбијима, превозимо путнике, никад нико реч није рекао, никад нисмо приметили ауто да дође", каже Нијаз Хоџић.  

Неколико улица даље, комшије које нису желеле пред камере кажу да се вехабије окупљају у оближњој приватној кући чија је власница у иностранству.

"Ове особе доводе се у везу са кршењем закона о слободи вере, правног положаја цркава и верских заједница у БиХ", каже виши инспектор Федералне управе полиције Марина Зулић.

У полицији кажу да су ухапшени у приватним кућама држали предавања и верске обреде. Током претреса пронађени су, кажу, докази који указују на повезаност са Исламском државом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи