Словенија, референдум о истополним браковима

Грађани Словеније изјашњавали су се на референдуму о закону којим би истополни парови добили право на венчање и усвајање деце, чиме би се изједначили с хетеросексуалним заједницама. То није први референдум у Словенији, 2012. грађани су одбацили геј бракове. Истраживања уочи гласања су показала да је готово исти број оних који су за закон и оних који су против, па је резултат неизвестан.

Словеначки парламент је у марту усвојио закон којим је дефиниција брака промењена у "заједницу две особе" уместо "заједницу мушкарца и жене". Тако су хомосексуални парови добили иста права као хетероесксуални парови, укључујући право да усвајају децу.

Међутим, противници закона окупљени у групи "У питању су деца" , покренули су кампању и успели да прикупе 40.000 потписа неопходних за референдум.

"Породица још представља највећу вредност словеначког друштва. Зато верујем да референдум неће успети. Боримо се тако и за права деце и за нормалан живот", каже Лудмила Новак из Нове словеначке партија.

Широм Словеније било је отворено две и по хиљаде гласачких места.

Председник Борут Пахор и премијер Миро Церар, подржавају закон сматрајући да ће отклонити дискриминацију и гарантовати једнака права свим грађанима.

Лука Месец иу Уједињена левица каже да им је ово историјски дан  и да ће направити искорак и показати да су толерантно и отворено друштво.

Закон ће бити повучен уколико на референдум изађе бар 20 одсто бирача, а већина се изјасни против њега.

"Морамо да гласамо против закона. За Словенце нема будућности ако дозволимо геј бракове. То није природно, сулудо је", каже председник Словеначке демократска странка Јанез Јанша.

Конзервативне групе имају подршку католичке цркве у Словенији. Огласио се и папа Фрања и позвао словеначке политичаре да стану у одбрану породичних вредности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи