Нови преокрет у преговорима, Мост даје другу шансу ХДЗ-у

Мост независних листа донео je одлуку да пружи нову шансу у преговорима о формирању владе десној коалицији окупљеној око ХДЗ-а. Лидер Моста Божо Петров изјавио је да се та странка усагласила о кандидату за премијера, али да ће с именом изаћи у јавност пошто се ХДЗ изјасни о понуди за повратак у преговоре.

Посланик Моста Миро Буљ изјавио је после седнице Националног већа да је веће једногласно одлучило да пружи нову шансу ХДЗ-у, као што је у више наврата била пружена и СДП-у. Он је нагласио да су једини циљеви Моста реформе и бољитак земље, за шта желе консензус свих страна.

Коалиција Мост независних листа позвао је ХДЗ и Домољубну коалицију којој је она на челу, да се до понедељка до 16 сати изјасне да ли желе да се укључе у започети процес формирања парламента и владе, али без икаквих додатних услова који би мењали већ потписани документ двеју страна.

Мост у саопштењу објашњава како додатно време ХДЗ-у даје као што је дао и СДП-овој коалицији након одлука њихових тела да не приступе тројном формирању свих нивоа власти, преноси Хина.

Мост наводи како тиме одговара на "јавно упућену дилему" лидера ХДЗ-а Томислава Карамарка, односно питање хоће ли Мост сада и Домољубној коалицији оставити додатни рок, као што је то било и у случају друге стране у идентичној ситуацији. 

Лидер СДП-а Зоран Милановић који се данас поново састао с лидером Моста, није хтео да коментарише понуду Моста ХДЗ-у рекавши да треба сачекати до сутра.

До новог преокрета у преговорима дошло је ни 24 сата од када је лидер Моста Божо Петров изјавио да су врата за ХДЗ затворена, јер нису пристали на услове Моста о формирању трипартитне владе коју би водила нестраначка особаили представник Моста.

Он је рекао да разговоре о формирању власти наставља само с левом коалицијом СДП премијера Зорана Милановића.

После тог састанка, који је после 15 минута напустио лидер ХДЗ-А Томислав Карамарко, Милановић и Петров су изјавили да очекују да ће име мандатара бити познато до уторка, а Милановић је рекао да то сигурно неће бити он.

Милановић је нагласио да ће покушати да до уторка увери представнике Моста да мандатар буде Петров, а не нека нестраначка особа.

Шеф десне коалиције Томислав Карамарко данас је рекао да се уочи тројног састанка у Мосту чуо с лидером СДП који је, како је рекао, оставио утисак да неће пристати на захтеве Моста, али је после на састанку поступио супротно томе и пристао на све што је Мост тражио.

Мост независних листа, без чије подршке није могуће формирање власти у Хрватској, понудио је водећим странкама у земљи формирање владе коју би водила консензусом изабрана неутрална особа или представник Моста.

Лидери странака морали су о томе да се изјасне до тројног састанка у суботу у 19 часова. 

И СДП и ХДЗ су неколико пута мењали ставове када је реч о захтевима Моста које су неколико пута одбијали, па прихватали. Обе странке најпре су одбиле захтеве Моста.

Када је СДП прошле суботе на главном одбору одбио захтев Моста, ХДЗ је условно пристао, па је десна коалиција остала у преговорима с Мостом и корак ближе договору о коалицији без СДП.

Лидер СДП-А Зоран Милановић потом је неочекивано понудио наставак преговора и предложио Петрова за мандатара и тиме се поново вратио у преговоре.

Мост је највеће изненађење избора који су одржани 8. новембра и без те странке није могуће формирање власти. 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи