Фајман: Следећа година би могла бити још тежа

Аустријски канцелар Вернер Фајман упозорио је, у интервјуу који данас објављује бечки дневник "Естерајх", да би идућа година могла бити још тежа по питању избегличке кризе.

"Не знамо како се развија ситуација у Сирији и целом региону. Тренутно можда долази мање избеглица, али зима не би требало да се помеша са побољшањем ситуације. Због тога сада морамо припремити мере како не би били изненађени на пролеће", рекао је Фајман.

О самиту 11 шефова влада земаља ЕУ и Турске, који је одржан у Бриселу, Фајман каже да је вођена интензивна дискусија о могућностима примене циљева, али да још нема решења.

"Још нема решења, али барем има пуно добре воље. Сада су потребне примена и конкретна политика, а не лепе насловне стране", нагласио је Фајман.

Указао је да је лакше спровести мере у решавању проблема избеглица ако се оне расподеле на свих 28 земаља чланице, него на само три.

На констатацију да Немачка жели пооштрену политику азила и питање да ли и он намерава да иде тим путем аустријски канцелар је рекао да се ради о стварању реда у нереду.

"Не можемо се тако понашати као да све избеглице имају разлог за азил. Због тога морамо појачати враћања. Међутим, не може се то препустити само Грчкој, јер би било нефер и непримењиво, због чега су нам као ЕУ потребни бољи споразуми", нагласио је Фајман.

Истакао је да ће на самиту о азилантима у фебруару, на који је позвао колеге, бити речи о томе да ли је Турска предузела конкретне кораке, а циљ је да се масивно смањи илегални прелазак граница.

Уколико заштита спољних граница буде функционисала, неопходно је предузети даљи корак у стварању могућности легалног и контролисаног уласка правих ратних избеглица, рекао је Фајман.

О претњама за смањење дотација ЕУ земљама истока, Фајман је казао да су потребне јасне речи како би поједине земље схватиле да не може бити да када земље попут Немачке и Аустрије стално плаћају неке државе имају захтеве, а када се упути апел на солидарност оне не желе да буду солидарне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи