Милановић пристао на захтеве Моста: Нећу бити премијер

Председник СДП-а и тренутни премијер Хрватске Зоран Милановић рекао је после разговора са представницима коалиције Мост да више неће бити премијер, али да ће обављати неку високу функцију. Лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко претходно напустио преговоре.

Зоран Милановић је после састанка у седишту Моста у Загребу рекао новинарима да очекује да се разговори са Мостом настављају већ сутра и да ће до уторка бити познат мандатар, али да то сигурно неће бити он.

"Ја сигурно више нећу бити премијер", рекао је Милановић и додао да ће обављати неку високу финкцију о којој тек треба да се договоре.

Милановић је рекао да ће покушати да до уторка увери представнике Моста да мандатар буде неко из те коалиције, а не нека нестраначка особа.

Лидер СДП-а сматра да Петров има одређени легитимитет за место премијера, те да ће о начинима функционирања извршне власти и Сабора наставити да разговарају.

"Ово је добар покушај да земља добије извршну власт, влада настави да ради јер је влада тренутно у раздобљу када нема посла и бави се искључиво политичком комбинаториком", рекао је Милановић, преноси Хина.

Милановић је додао да, ако се договоре с Мостом, у уторак иду на консултације код председнице Колинде Грабар Китаровић с тим договором.

"Почињемо разговор о формирању владе у доброј вери. Оптимисти смо. Нема повратка на старо!", објавио је Милановић на Фејсбуку након постигнутог договора с Мостом. 

Коментаришући одлазак ХДЗ-ове Домољубне коалиције, Милановић је рекао да сматра да није тачна ХДЗ-ова критика да се ту ради о подели фотеља.

Након завршетка разговора са СДП-ом, председник Моста Божо Петров рекао је да су врата за ХДЗ затворена, јер нису пристали на услове Моста.

Додао је да ће разговоре о формирању власти наставити само с левом коалицијом коју води СДП још увек актуелног премијера Зорана Милановића.

"Наши услови су били врло јасни. Јуче смо поставили такав оквир и знало се да онај ко не потпише изјаве, да с том страном завршавамо разговоре. И то је то", рекао је Петров. 

"Очекује нас још три дана разговора, надамо се да ће се они до уторка завршити и да ћемо имати мандатара и остале ствари завршене", истакао је Петров.

Додао је да на столу није било конкретних имена, већ да је разговарано о форматима и "начину на који видимо будућу владу". 

Лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко је већ после 15 минута напустио састанак с челницима Моста и СДП-а који је почео у 19.00, а на којем је требало да буду дефинисане позиције мандатара и министара у новој влади.

"Нисмо потписали бланко папир у којем се нуди подела ратног плена и расподела места међу победничким странкама, а да се не зна име мандатара", рекао је Карамарко новинарима окупљеним испред седишта Моста у Загребу.

Додао је да није могао да потпише такав папир и да је проблем у коалицији с СДП-ом, који је, како је рекао, као странка која је у последње четири године била на власти, одговорна за осиромашење Хрватске.

Рекао је и да је то једногласна одлука председништва странке.

Мост независних листа, без чије подршке није могуће формирање власти у Хрватској, понудио је водећим странкама у земљи формирање владе коју би водила консензусом изабрана неутрална особа или представник Моста.

Лидери леве коалиције Хрватска расте, коју води СДП Зорана Милановића, и лидери десне Домољубне коалиције на челу с ХДЗ-ом Томислава Карамарка о томе су морали да се изјасне до тројног састанка у 19 часова.

И СДП и ХДЗ су неколико пута мењали ставове када је реч о захтевима Моста које су неколико пута одбијали, па прихватали. Обе странке најпре су одбиле захтеве Моста. Када је СДП прошле суботе на главном одбору одбио захтев Моста, ХДЗ је условно пристао, па је десна коалиција остала у преговорима с Мостом и корак ближе договору о коалицији без СДП.

Милановић је потом неочекивано понудио наставак преговора и предложио Петрова за мандатара и тиме се поново вратио у преговоре.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи