Петров: Питање мандатара у року од 24 сата

Након исцрпљујућих преговора, преупуцавања и интервенције председнице Колинде Грабар Китаровић, која је избор мандата за састав нове владе орочила до четвртка, у Загребу би данас могао бити постигнут договор три најутицајнија политичка субјекта након новембарских парламентарних избора.

Незванично сусрет челника Моста, СДП-а и ХДЗ биће одржан вечерас, а како је синоћ најавио челник моста Божо Петров, након тог састанка требало би бити све решено.

"Разговори се настављају, али очекујем да ће се све решити у року од 24 сата. Жао ми је што Мост није настао пре због политичког дијалога", изјавио је јуче Петров након трипартитног састанка о мандатару и функцијама.

Лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко није давао изјаве, а актуелни премијер и председник СДП-а Зоран Милановић је кратко добацио: Преговори се настављају, мислите ли да је то тако лаган посао?, пренео је ХРТ. 

У краткој изјави, лидер Моста је рекао да је разговор био угодан и да му је због политичког дијалога који сада влада жао што Мост није раније настао.

Мост, који је највеће изненађење новембарских избора и без чије подршке није могуће формирање нове власти, условио је разговоре о новој влади подршком трипартитној влади са нестраначким премијером. Иако су у почетку предлог заједничке владе одбацили и ХДЗ и СДП, у међувремену су променили ставове.

Главни одбор СДП прошле суботе је поново одбацио владу са ХДЗ и нестраначког мандатара, а десна коалиција окупљена око ХДЗ "условно је прихватила", због чега је Мост одлучио да настави преговоре само с десном коалицијом уз отворена врата другој страни.

Лидер СДП-а Зоран Милановић потом је неочекивано понудио наставак преговора и предложио Петрова за мандатара.

Мост је тако на нову рунду разговора данас позвао обе коалиције, а лидер странке најавио је у четвртак да би разговори могли да трају најкасније до недеље увече. Он је поручио да неће допустити одуговлачење преговора о формирању нове власти и да ће се ићи на нове изборе, ако до уторка не буде познато име мандатара.

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић најавила за уторак четврти круг консултација о мандатару, јер се на консултацијама почетком седмице поново показало да нико нема подршку 76 посланика за састављање владе.

Лева коалиција "Хрватска расте" окупљена око СДП на изборима је освојила 56 мандата, а тренутно располаже с подршком 66 посланика, међу којима и шест мањинаца, док десна "Домољубна коалиција" окупљена око ХДЗ има 59 посланика. Мост је на изборима освојио 19 мандата, али је после сукоба у тој странци остао на 15 посланика.

Још се не зна хоће ли се и коме придружити четворо посланика којИ су напустилИ Мост, као и још петоро посланика мањих странака и двоје мањинаца.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи