Ултиматум Моста: Мандатар до уторка или избори

Лидер Моста независних листа Божо Петров изјавио је вечерас да неће допустити одуговлачење преговора о формирању нове власти у Хрватској и да ће се ићи на нове изборе ако до уторка не буде познато име мандатара.

"Шамарања више неће бити, одуговлачења неће бити – или ће у уторак бити познат мандатар или ћемо ићи на изборе", нагласио је Петров у изјави новинарима.

Петров је рекао да ће се сутра у подне одржати састанак с "Домољубном коалицијом", коју води Хрватска демократска заједница, о кључним циљевима сарадње у наредне четири године, а потом у 19 часова први састанак за дефинисање мандатара и свим другим позицијама, укључујући Сабор.

Рекао је да на оба састанка може да учествује и коалиција "Хрватска расте", коју води Социјалдемократска партија (СДП).

"Рокова више нема. Надам се да су обе стране искрено мислиле оно што су одговориле, а то ћемо видети већ сутра", рекао је Петров.

Петров је објаснио да је ХДЗ први пристао на услове Моста, па је зато с њима у 12.00 заказан разговор, али да СДП може да се придружи.

"У 19 сати одржаће се први састанак поводом дефинисања мандатара и свих других позиција, укључујући и Сабор. И ту се могу прикључити. Надам се да су искрено мислили. Само странке које уђу у извршну власт могу дефинисати те позиције. Јасно је како се може формирати трипартитна власт", закључио је Петров.

Лидер Моста није желео да одговара на новинарска питања.

Мост, који је највеће изненађење избора и без којег није могуће формирање нове власти, раније је као услов за наставак преговора тражио од водећих странака – СДП-а и ХДЗ-а – да пристану на трипартитну владу коју би водио нестраначки премијер.

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић најавила је да ће у уторак, 22. децембра, одржати четврти круг консултација о мандатару, јер се на консултацијама у понедељак и уторак поново показало да нико нема подршку 76 посланика за састављање владе.

Лева коалиција "Хрватска расте", окупљена око СДП-а, на изборима је освојила 56 мандата, а тренутно има подршку 66 посланика, међу којима су и шест представника мањина, док десна "Домољубна коалиција", окупљена око ХДЗ-а, има 59 посланика.

Мост, од којег зависи формирање владе, на изборима је освојио 19 мандата, али је после сукоба у тој странци остао на 15 посланика.

Још се не зна хоће ли се и коме придружити четворо посланика који су напустили Мост, као и још петоро посланика мањих странака и двоје посланика националних мањина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи